Vergroenster

Samen beplantingsplannen planten

Samen beplantingsplannen planten

Hoe gezellig is het om samen in de tuin te werken? Voel de zon op je arm, hoor de vogeltjes fluiten, kruipt daar nou een kevertje?

Sommige mensen krijgen stress van tuinieren. Wat als die plant dood gaat? Hoeveel water moet ik hem geven, wat moet ik precies doen als hij te groot wordt? Wees gerust, de natuur is heel sterk en met een beetje hulp word jij ook een goede tuinman. Laat eerst eens die stress vallen en leer genieten van het tuinieren! Zelf tuinier ik het liefst in het weekend, waarbij ik de inspanning afwissel met ontspanning. Ik begin bijvoorbeeld met onkruid wieden, bakje koffie op het terras, snoeien, lekker buiten lunchen, snoeiafval opruimen. Als afsluiter een barbecue is helemaal een kers op de taart. Zo ben je een hele dag lekker in de buitenlucht. Het enige waar je op moet letten is dat je je goed insmeert tegen de zon.

Ik ben gefascineerd door hoe planten groeien, wat ze nodig hebben en waarom ze het wel of juist niet goed doen op een bepaalde plek. Mijn enthousiasme schijnt aanstekelijk te zijn. Nadat ik een tuinontwerp of beplantingsplan heb gemaakt help ik daarom graag met het uitvoeren van het beplantingsplan. Ik geef klanten de keuze: ik kan de planten alleen aanplanten, of ik doe dat samen met jou. Samen? Ja.

Veel klanten kiezen ervoor om de beplanting samen aan te planten. Ik merk dat het absoluut niet komt omdat we dan wellicht iets sneller klaar zullen zijn. Nee, het komt omdat ik je dan ondertussen vanalles kan leren over het tuinonderhoud.

Hoe gaat dat in zijn werk? Eerst zet ik de beplanting uit. Dat betekent dat ik de planten die we hergebruiken en de nieuwe planten op hun toekomstige plek neerzet. Daarna gaan we ze samen op hun plek planten. Na wat uitleg merk je al snel hoe rustgevend het werken in de tuin kan zijn, en dat het eigenlijk niet zo moeilijk is. Tijdens het werken vertel ik graag wat over het onderhoud van de planten. Wanneer kun je deze het beste snoeien? Waar moet je op letten? Zo is het bij een vlinderstruik belangrijk dat je hem op het juiste moment snoeit, omdat hij vorstgevoelig is. Bij een roos moet je weer opletten dat je zó knipt dat de nieuwe takken naar buiten uitlopen zodat er lucht in de plant komt. Dit voorkomt allerlei plagen en zorgt voor een gezonde roos. Elke plant heeft zo zijn speciale wensen. Ik kan je de trucjes leren en laten zien. Met het juiste snoeiwerk kunnen planten mooier worden en meer toegevoegde waarde krijgen.

Als allerlaatste planten we samen bloembollen in. Ik leg je uit wat de bovenkant is, hoe diep de bollen geplant worden en hoe je dat handig doet. Veel mensen gaan voor de ‘standaard’ bloembollen zoals tulpen. Nadeel daarvan is dat tulpen vaak één jaar mooi bloeien, het tweede jaar nog een beetje terugkomen maar daarna vaak blad geven en geen bloemen meer. Ik kan je hiervoor handige trucs laten zien, maar leuker is het om allerlei andere bloembollen te gebruiken. Zo heb ik al een aantal klanten blij verrast met verwilderingsbollen. Dat zijn bijvoorbeeld krokussen, maar ook de minder bekende botanische tulpjes, winterakonieten en oude wijfjes. Ik kan je verzekeren dat jet ijs altijd gebroken is als men hoort dat we oude wijfjes gaan planten.

Het meest bijzondere vind ik dat het samen planten zo’n band schept. Klanten die ik vóór het aanplanten nog nooit ontmoet had, kregen een speciaal plekje in mijn hart na het aanplanten. Van klanten hoor ik dat ze de nieuwe beplanting veel beter kennen en goed kunnen onderscheiden van onkruid. De bloembollen kijken ze haast uit de grond en ze hebben veel meer plezier en rust gevonden in het tuinieren.

Standaard krijg je bij een beplantingsplan van mij een onderhoudsschema en gedetailleerd onderhoudsplan. Ik kan bij het beplantingsplan rekening houden met hoeveel onderhoud jij wilt doen in de tuin. Ik kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je het meeste snoeiwerk in maart moet doen. Dat is even hard werken, maar als het mooi weer is kun je dan volop genieten van de tuin.

Wil je ook de beplanting in je tuin vernieuwen en meer lezen over hoe dat in zijn werk gaat? Kijk dan eens bij dit project.