Vergroenster

Duurzame tuinmaterialen

Duurzame tuinmaterialen

Bij het aanleggen van een tuin zijn er veel onderdelen die de natuur belasten. Het begint al met de grond die je nodig hebt voor het ophogen van de tuin. Waar komt die vandaan? Hoe wordt die vervoerd naar jouw tuin? Maar ook de materialen die je gebruikt hebben vaak nadelen. Bij het maken van beton komt CO2 vrij, split is een mechanisch gebroken natuursteen en wordt vaak uit bergen gewonnen. Grind is rond en glad en komt uit rivieren. De winning van grind, split maar ook schelpen of zelfs zand tast het landschap aan. Heb je er wel eens bij stil gestaan hoe jouw tuinmaterialen gewonnen worden? Voor zover ik weet is er geen enkel materiaal dat je gebruikt in de tuin zonder milieubelasting. Wel kun je ervoor zorgen dat je zo’n goed mogelijke afweging maakt.

Let er bij de keuze van materialen waar deze vandaan komen. Hoe dichterbij ze gewonnen worden, hoe minder het milieu belast wordt door vervoer. Wil je betonnen tegels, kies dan bijvoorbeeld Schellevis beton uit Nederland met een hoge duurzaamheidsscore. Zelf ben ik fan van gebakken klinkers die van Nederlandse klei wordt gemaakt, maar ook daarvoor is een oven nodig. Voor boomschors, houtsnippers of houten palen zijn bomen nodig. Kies je voor hardhout, kies dan liefst voor Europees hardhout met een FSC- of PEFC-keurmerk.

Hergebruik: fantastisch voor de creativiteit

De minst belastende optie voor de natuur is hergebruik. Hergebruik van materiaal in alle vormen. Dat kan materiaal zijn dat al in de tuin aanwezig is vanwege tuinrenovatie, of juist via marktplaats, familie of kennissen is gescoord. Ik word zó creatief van materiaal hergebruiken! Van hergebruikte stenen kun je een verhoogde bak of bank maken. Tussen die stenen houd je gelijk wat ruimte over voor plantjes en/of denneappels en ander nestelmateriaal voor kleine dieren. Breek grote tegels en maak er een soort mozaïekterras van. Een oude rioolbuis wordt een speeltoestel voor kinderen of een prachtige vijver. Zodoende heb je meteen een unieke tuin.

Budgetvriendelijk

Hergebruik is vaak goed voor de portemonnee. Het ligt er echter wel aan hoe je dat toepast. Ja, er bestaan (ecologische) hoveniers die enthousiast worden van het hergebruiken van materialen uit de tuin en zelfs een pool/samenwerking hebben om makkelijker aan tweedehands materialen te komen. Alleen, soms is hergebruik heel tijdrovend en daarmee duur als je het laat doen. Wil je van een oude trampoline een voetbaldoel maken, dan zal dat de hovenier enorm vertragen bij de aanleg. Je kunt dan beter voor een andere oplossing kiezen, of het voetbaldoel zelf als hobby-project in elkaar zetten. Daarentegen kan een hovenier sneller werken als hij de tegels uit je tuin hergebruikt (mits in goede staat) in plaats van dat hij nieuwe laat leveren.

Had jij hergebruik van materialen niet overwogen bij de tuinaanleg? Het is nog niet te laat. Je kunt hergebruik in allerlei tuinstijlen toepassen, van strak tot natuurlijk, van modern tot weelderig. Alvast veel plezier met jouw unieke tuin.