Smalle border of geveltuin maken
Heb je een stuk in je tuin dat maar heel smal is en wil je het vergroenen? Vooral doen! Je tuin fleurt er gegarandeerd van op. Of het nou een smalle strook is in je achtertuin, voortuin of misschien de zijkant van een kantoorgebouw, verzamelgebouw, steegje, maakt niet uit.
Groen maakt gelukkig
Uit onderzoek blijkt dat mensen rustiger en gelukkiger worden van groen. De Wageningen University & Research (WUR) en het Nivel hebben onderzoek gedaan naar de relatie tussen het hebben van een tuin, de hoeveelheid groen in die tuin en de mate waarin aandoeningen voorkomen.
Voor vrij veel klachten en aandoeningen blijkt de hoeveelheid groen een gunstig effect te hebben! Maar hoe pak je dat aan?
Plan voor de tuinrenovatie of tuinaanleg
Ik neem je mee in een project waar ik een saaie smalle border omtoverde naar een groene oase. Deze smalle plantenborder was eentonig en had geen voedsel voor insecten. Hoogste tijd om dit te verbeteren voor mens en dier!
Allereerst is de klimplant (schijnaugurk) verplaatst naar een plek in de tuin waar hij het beter doet. De saaie planten zijn op de composthoop gegaan. Uiteindelijk vormen ze zo weer voeding voor andere planten.
Vervolgens startte ik met het maken van een plantenplan. Bij het samenstellen van beplanting houd ik er altijd rekening mee dat er het hele jaar iets te zien is in de border. Er zitten groenblijvende planten bij, de bloemkleuren zijn op elkaar afgestemd en jaarrond zijn er bloemen. Een perfect gebalanceerd beplantingsplan zorgt voor een lange nectarboog. Een lange nectarboog houdt in dat er het hele jaar rond bloemen zijn met nectar, zodat insecten jaarrond voedsel hebben. Ik help je graag bij zo’n gebalanceerd beplantingsplan.
Tips voor een klein budget
Bij het maken van een beplantingsplan kan ik rekening houden met budgetwensen. Je kunt beter een goed beplantingsplan hebben en besparen op de aankoop van planten dan andersom.
Wanneer je weet wat voor soort planten je graag zou willen hebben, kun je aan vrienden of familie stekjes of zaailingen vragen.
Ook kun je zaden kopen (of ruilen met kennissen), wat vooral scheelt bij grotere oppervlakten. Een andere optie is om iets minder planten te kopen dan nodig is, als je kiest voor planten die zichzelf uitzaaien. Je hebt hiervoor wel meer kennis nodig. Besparen op aanschaf van planten kost meestal meer tijd (geduld en onkruid wieden), maar dat proces is ook heel leuk om te ervaren.
Wat is er in deze smalle border aangeplant?
De border is een prachtige mix van verschillende soorten planten geworden. De bloemkleuren zijn voornamelijk wit, roze en paars met een enkel onopvallend oranje accent voor een beetje pit. De bladkleuren zijn verschillende groentinten met wat grijsgroene en paarsgroene accenten.
Bij de onderdelen waar een * voor staat, betreffen het budgetplanten. Deze planten zijn gezaaid, gestekt, gekregen van familie of vrienden of het betreffen zaailingen uit een ander deel van de tuin. De zaden zijn vaak ook nog geruild met kennissen.
Groene geraamte
Voor het groene geraamte zijn aangeplant:
- Twee groenblijvende klimplanten (Clematis armandii), met bloemen in het vroege voorjaar, bloei maart-april;
- Japans berggras (Hakonechloa macra), met prachtige bruine winterkleur, bloei aug-sept;
- Choisya ternata, met witte bloemen in het voorjaar, bloei april-juni;
- Muhlenbeckia, fijne ronde blaadjes die groen blijven in de winter, bloei juli-aug;
- * Heuchera villosa, lage plant met frisgroen blad en elegante fijne witte bloemen die insecten geweldig vinden, bloei aug-okt;
- * Vrouwenmantel (Alchemilla mollis), het blad is het mooist na een regenbui, bloei juni-aug.
Bijenplanten
De toppers voor insecten zijn:
- Bergsteentijm (Calamintha nepeta ssp nepeta), een echte bijenmagneet, bloei juli-sept;
- Dropplant (Agastache ‘Fleur’), trekt met zijn oranje bloemetjes veel bijen, bloei juni-sept;
- * Ezelsoor (Stachys byzantina), met zilvergrijs blad en paarse bloemen. Insecten zijn er dol op, bloei juni-aug;
- * Herfstanemoon (Anemone hybrida), voor de lange nectarboog, bloei aug-okt.
Een tuin is nooit af. Daarom bekijk ik jaarlijks of het goed gaat met de planten, of dat ik bij wil sturen. In een nat jaar heeft de dropplant het zwaar, maar in een warm en droog jaar gaat het daar juist goed mee en heeft het siergras het moelijker.
Eenjarige bloemen
Een echte aanrader om je smalle border of geveltuin aan te vullen met eenjarigen, zodat hij toch elk jaar anders is. In het eerste jaar zaaide ik Oostindische kers (Tropaeolum majus) en Suzanne met de mooie ogen (Thunbergia alata ‘African Sunset’). Suzanne is een eenjarige klimplant, wat ideaal was omdat de clematis nog niet zo groot was. Het volgende jaar koos ik voor iets totaal anders en gebruikte ik bloembolletjes van de eenjarige witte Anemoon (Anemone coronaria ‘Bride’).
Kleine bloembollen
Het najaar is de ideale tijd om bloembollen aan te planten. Er zijn al irissen en krokussen aan de border toegevoegd, maar elk jaar kijk ik of ik nog een paar kleine bloembolletjes toevoeg. Zo verleng ik de nectarboog en is er al vanaf februari voedsel voor insecten die uit de winterslaap komen.
Veel plezier met vergroenen en tuinier jezelf gezond! Heb je plantenadvies nodig? Ik help je graag! Neem gerust contact met mij op.