Vergroenster

Smalle border of geveltuin maken

Smalle border of geveltuin maken

Heb je een stuk in je tuin dat maar heel smal is en wil je het vergroenen? Vooral doen! Je tuin fleurt er gegarandeerd van op. Of het nou een smalle strook is in je achtertuin, voortuin of misschien de zijkant van een kantoorgebouw, verzamelgebouw, steegje, maakt niet uit. Uit onderzoek blijkt dat mensen rustiger en gelukkiger worden van groen. De Wageningen University & Research (WUR) en het Nivel hebben onderzoek gedaan naar de relatie tussen het hebben van een tuin, de hoeveelheid groen in die tuin en de mate waarin aandoeningen voorkomen. Voor vrij veel klachten en aandoeningen blijkt de hoeveelheid groen een gunstig effect te hebben! Maar hoe pak je dat aan?

Zalmroze Oostindische kers.

Maak een goed plan voor de tuinrenovatie of tuinaanleg

Deze smalle border was erg eentonig en had nagenoeg geen nectar voor insecten. Hoogste tijd om dit te verbeteren voor mens en dier! De klimplant (schijnaugurk) is verplaatst naar een plek in de tuin waar hij het beter deed en de saaie planten zijn op de composthoop gegaan. Uiteindelijk vormen ze zo weer voeding voor andere planten.

Bij het samenstellen van de beplanting is er rekening mee gehouden dat er het hele jaar iets te zien is in de border. Er zitten groenblijvende planten bij, de bloemkleuren zijn op elkaar afgestemd en jaarrond zijn er bloemen. Een perfect gebalanceerd beplantingsplan zorgt voor een lange nectarboog. Een lange nectarboog houdt in dat er het hele jaar rond bloemen zijn met nectar, zodat insecten jaarrond voedsel hebben. Ik kan je helpen bij zo’n gebalanceerd beplantingsplan.

Dropplant Dropplant met Bergsteentijm.

Tips voor een klein budget

Bij het maken van een beplantingsplan kan ik rekening houden met budgetwensen. Je kunt beter een goed beplantingsplan hebben en besparen op de aankoop van planten dan andersom. Wanneer je weet wat voor soort planten je graag zou willen hebben, kun je aan vrienden of familie stekjes of zaailingen vragen. Ook kun je zaden kopen (of ruilen met kennissen), wat vooral scheelt bij grotere oppervlakten. Ook kun je iets minder planten kopen dan nodig, als je kiest voor planten die zichzelf uitzaaien. Besparen op aanschaf van planten kost meestal meer tijd (geduld), maar dat proces is ook heel leuk om te ervaren.

Wat is er in deze smalle border aangeplant?

De border is een prachtige mix van verschillende soorten planten geworden. De bloemkleuren zijn voornamelijk wit, roze en paars met een enkel onopvallend oranje accent voor een beetje pit. De bladkleuren zijn verschillende groentinten met wat grijsgroene en paarsgroene accenten.

Bergsteentijm (Calamintha), een echte langbloeiende bijenmagneet.

Bij de onderdelen waar een * voor staat, betreffen het budgetplanten. Deze planten zijn gezaaid, gestekt, gekregen van familie of vrienden of het betreffen zaailingen uit een ander deel van de tuin. De zaden zijn vaak ook nog geruild met kennissen.

Voor het groene geraamte zijn aangeplant:

Vóór aanplant Situatie vóór aanplant.

De toppers voor insecten zijn:

Na aanplant Situatie na aanplant.

En ingezaaid zijn de inheemse planten:

Het najaar is de ideale tijd om bloembollen aan te planten. Dan zullen er nog een paar sneeuwklokjes en krokussen worden toegevoegd om de nectarboog nog verder te verlengen. Zo is er al vanaf februari nectar voor insecten die uit de winterslaap komen. Veel plezier met vergroenen en tuinier jezelf gezond!