Boomstronken en robuust hout
Boomstammen, boomstronken en stapels enorme takken doen aan bos denken en nodigen uit om de tuin in te gaan. Maak een bosrandsfeer en ga op avontuur in je eigen achtertuin!
In de tuinontwerpen die ik maak komen vaak natuurlijke materialen terug. Bij een tuinrenovatie hergebruik ik graag wat er al aanwezig is in de tuin, maar ook teken ik gerust onderdelen in die gemaakt worden van tweedehands spullen die gevonden worden via marktplaats of vrienden en familie.
Dol ben ik op stapelmuurtjes, staptegels, gekke accenten van hergebruikte tegels, steentjes, hout, etc. Maar zelfs het gaas dat gebruikt wordt voor betonwapening is een superleuke steun voor klimplanten. Geweldig als datzelfde gaas vervolgens elders terugkomt in de tuin. Zo kan het goed dienstdoen als kinderbescherming bij een vijver.
Het geweldige van hergebruik is, dat je zo een unieke tuin krijgt die niemand anders heeft.
Staptegels
Wordt er een fikse boom gekapt omdat deze echt te fors is voor de tuin? Gooi het hout dan niet weg. Het is geweldig om schijven te zagen van de boomstam en deze te gebruiken als staptegels. Hoewel ze niet zo lang meegaan als flagstones, heb je wel een unieke staptegels. Om staptegels te maken van boomstammen, zaag je liefst schijven van minstens 12 cm dik. Hoe dikker, hoe steviger en langer ze meegaan. Je kunt ook leuke combinaties maken door grote en kleine houtschijven te combineren.
Ik ben dol op staptegels, maar gebruik deze alleen op de zijpaden van de tuin. Je wilt namelijk ook in de veilig en met droge voeten bij je schuur kunnen komen. Bovendien zijn staptegels onhandig als een fiets over het pad moet kunnen. Het hoofdpad moet daarom jaarrond goed begaanbaar zijn.
Hergebruik
Een stapel dikke boomstammen is een geweldige nestelplaats voor allerlei diertjes en wordt nog prachtiger als er planten, zoals varens tegen en in gaan groeien. Van dunnere takken en snoeiafval maak je een takkenril. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Vraag eens rond in je omgeving, vaak vinden mensen het geweldig wanneer hun boomstronken en stammen worden hergebruikt. Let erop dat het hout onbehandeld of op een milieuvriendelijke manier behandeld is. Je wilt namelijk geen schadelijke stoffen in de tuin en de natuur verspreiden.
Hout met een herinnering
Tegenwoordig zie je veel robuuste kastanjehouten palen als versiering in de tuin. Maar hoe leuk is het als je in plaats daarvan een dikke boomstam rechtop in de grond zet die je hebt gekregen van vrienden of familie? Dit hout gaat misschien minder lang mee dan hardhout, maar het doet je wel denken aan je dierbaren. Laat er een klimplant losjes omheen groeien en je krijgt een geweldig effect.
Speelelement voor kinderen
Boomstronken, boomstammen en dikke takken zijn ook een geweldig speelelement voor kinderen in de tuin. Zo kun je een blote-voeten-pad maken door vaksgewijs verschillende samenstellingen van hout (snippers, schijven schors) in een pad te leggen. Dit kan ook met andere materialen die zacht maar spannend zijn voor de voeten. Een holle boomstam kan met een waterpompje een geweldige basis vormen voor een water-modder-speeltuin. Lekker kliederen en rauzen is heerlijk als kind.
Is voor dat soort wilde ideeën geen ruimte, dan is een geheim kinderpad van houtsnippers tussen de planten een leuk alternatief. Voor jou ook handig bij het snoeien. Met drie wat hogere boomstammen kunnen de kinderen al naar hartenlust overspringen.
Hoogteverschil
Bij hoogteverschillen is een trapje van boomstronken (liggend, maar kan ook rechtopstaand) handig om dit te overbruggen. Een vlinderheuvel wordt betreedbaar en betrek je eenvoudig bij de rest van de tuin door een (houten trap) te maken.
Ook zijn liggende dikke takken of stronken geweldig als kantopsluiting. Zo zorgen ze ervoor dat jouw pad wordt afgescheiden van de tuinplanten. Helemaal geweldig is dit, als het pad iets hoger ligt dan de beplanting. Ook zijn boomstammetjes een mooie manier om een rand van een watergoot of vijver af te werken.
Boomschors en houtsnippers
Er zit veel verschil in boomschors en houtsnippers. Het prijsverschil zit hem in het formaat, de kwaliteit en hoe lang het duurt voordat het is afgebroken (en je het weer moet aanvullen). Wat je nodig hebt, hangt vooral af van waarvoor je het wilt gebruiken in de tuin. Ik kan je daarover adviseren. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als mulch rondom de planten, als geheim kinderpad of als ondergrond voor een zitplek.
Heb je een grote tuin? Dan kun je een versnipperaar aanschaffen. Van het snoeiafval maak je vervolgens zelf jaarlijks snippers. Ook hier weer kun je de krachten bundelen met vrienden of familie. Want tuingenieten doe je liefst nooit alleen!