Groenere tuinen
Groenere tuinen die de natuur en het klimaat een handje helpen
Leven in harmonie met de natuur. Genieten van alles wat voorbij fladdert en zoemt. Dat is het ultieme opladen in de tuin. Het horen van wuivend gras, kabbelend water en vogelgekwetter activeert onze ingebouwde ontspanningsmechanismen. Ultiem relaxen? Maak je paradijs dan niet van kunstgras of veel tegels, maar ga voor leven in de tuin!
Wat maakt een tuin ecologisch?
Een ecologische tuin is een natuurrijke tuin. Omdat je met een natuurrijke tuin vogels, vlinders, bijen en liefst ook waterdieren zoals salamanders, libellen en kikkers helpt, is het vaak een groene tuin.
Weinig tegels en veel planten is de sleutel. De materialen en planten komen van dichtbij. Een groene tuin is meteen ook goed voor het klimaat. Een plantenborder is beter bestand tegen een fikse hoosbui dan een terras met weinig voegen. Bomen en struiken verkoelen meer dan een zonnescherm voor elkaar krijgt. Bonus: een ecologische tuin is vaak ook beter voor de portemonnee.
Waar kun je op letten als je je nieuwe of bestaande tuin ecologischer wilt maken? Ga alle tuinonderdelen stapsgewijs af, en bedenk of je deze kunt en wilt verbeteren.
Plantkeuze
Gebruik veel inheemse planten, dat zijn planten die altijd in Nederland voorkwamen. Ze zijn sterk en kunnen vaak goed tegen fikse buien.
Door inheemse planten aan te vullen met hittebestendige planten is je tuin ook gewapend tegen warme zomers. Kies liever een plant uit Europa, zoals rozemarijn of lavendel, dan een palmboom uit ver Azië. Daar hebben de dieren meer aan.
Kortgemaaid gras is als een woestijn voor insecten. Meng graszaad met klaver voor een droogtebestendig gazon. Laat het los en maai minder vaak. Zo kunnen de insecten snoepen van de bloemen. Stap verder? Gebruik een mengsel met laagblijvende bloemen.
Wip tegels en loos lampen
In de winter wil je met droge voeten de schuur bereiken. Maar misschien kun je de voegen vergroten maken en zelfs laten begroeien met planten. Je kunt een zijpad maken van staptegels, houtsnippers of een waterdoorlaatbare verharding. De tegels die je wipt vervang je door planten of verwerk je in een stapelmuurtje. Gebruik zo min mogelijk verlichting om dieren ’s nachts niet te verstoren. Vermijd lampen die naar boven schijnen.
Verwelkom het waardevolle water in de tuin
In plaats van een afvoergoot aan te leggen kun je het omdraaien. Werk met de natuur mee en niet tegen haar in. Grote tegels met kleine voegen leveren een waterprobleem op.
Vergroot plantvakken en vervang tegels door grind, halfverharding of staptegels. Een vijver of waterschaal trekt enorm veel leven naar de tuin. Is een vijver geen optie vanwege kleine kinderen, maar wil je wel waterdieren lokken? Maak een natuurlijke wadi. Een wadi is een kuil in de tuin die regenwater opvangt. Maar dan wel een hele mooie en beplante kuil. Meestal staat de greppel droog. Alleen bij piekbuien staat hij tijdelijk vol met water. Je helpt het riool ontlasten en gebruikt unieke planten.
Duurzame materialen en hergebruik
Gebruik materialen die de natuur minder belasten en gooi niets weg. Kies hout uit Europa met FSC-keurmerk, tegels en halfverhardingen uit Nederland of dichtbij.
Snoeiafval? Haksel het tot houtsnippers voor een geheim kinderpad. Van grote takken maak je een takkenril of boomstammenstapel. Van bladeren maak je zelf compost of je strooit ze onder de planten als bescherming (mulchlaag).
Ga voor tweedehands tegels, ook in een nieuwe tuin. Dat bespaart geld en levert een uniek plaatje op. De grond die vrijkomt bij het graven van een vijver of wadi gebruik je weer voor een vlinderheuvel.
Koester het bodemleven
Graaf zo min mogelijk voor de bijzondere bacteriën, schimmels en regenwormen in de bodem. Voer grond alleen af als het niet anders kan. Die bodem zorgt dat jouw tuin in evenwicht blijft. Gebruik geen gif en kunstmest, daar sterven deze belangrijke wezens door. Zelf je tuin ecologischer maken Iedereen die wil, kan zijn tuin vergroenen. Het maakt niet uit of je een strakke, luxe, eigentijdse, eetbare tuin wilt of juist een speelse tuin met golvende vormen. Een natuurrijke tuin geeft zoveel vreugde terug! Meer tips over ecologische tuinen vind je op vergroenster.nl/blog
Weet je niet waar te beginnen?
Lianne Groeneveld van Vergroenster helpt graag. Ze ontwerpt natuurrijke tuinen en beplantingsplannen. Met haar achtergrond als ecologisch tuinontwerper geeft ze praktische adviezen over het vergroenen van de (bedrijfs)tuin.
Vergroenster is lid van Wilde Weelde, een vakvereniging met bedrijven die milieubewust werken aan een natuurrijke omgeving. Met dit enorme netwerk vindt Lianne voor elk probleem een passende ecologische oplossing.
Geen groene vingers maar wel een groen hart? Lianne coacht je graag in het tuinonderhoud. Ze legt vanalles uit terwijl jullie samen aanplanten of geeft handvaten in een workshop. Vergroenster laat zien hoe je met weinig werk een tuin creëert die interessant is voor bijen, vlinders, vogels en andere dieren. Een tuin vol leven.
Dit artikel is op 29 mei 2024 verschenen weekblad De Brug.