Wilde bloemen
Wilde bloemen staan prachtig in een strakke moderne tuin, maar ook in een natuurlijke speelse tuin, voortuin of landschappelijke tuin. Je kunt wilde bloemen in elke situatie toepassen.
Wat zijn wilde bloemen
De naam wilde bloemen of wilde planten kan verwarrend zijn. Met wilde planten bedoel ik planten die van nature in Nederland voorkomen (inheems zijn). Het zijn planten waar allerlei insecten, kevers, vogels en andere dieren heel veel aan hebben, maar die misschien minder hip zijn. Ze groeien niet per se in een wild model. Er zijn ook wilde bloemen die keurig klein blijven, maar toch een eyecatcher zijn.
Wilde planten zijn perfect aangepast aan ons klimaat en daarom zijn ze vaak veel sterker dan veel tuinplanten die je kunt kopen bij het tuincentrum.
Wilde planten in de tuin
Je kunt wilde bloemen op allerlei manieren in de tuin gebruiken, afhankelijk van je smaak. Ik gebruik in elk project liefst een paar wilde planten, kijk eens bij mijn projecten hoe mooi dat kan zijn.
Bij een grote landschappelijke tuin kun je een deel van het gazon omtoveren tot een bloemenweide die niet zo vaak gemaaid wordt. Dat zorgt meteen voor minder onderhoud.
Heb je minder ruimte, dan kun je hogere wilde bloemen combineren met prachtige siergrassen. Wist je dat er ook een aantal leuke wilde siergrassen bestaan? Die komen van oorsprong uit Nederland, al zou je dat niet verwachten. Ook zijn er wilde struiken, bijvoorbeeld met een prachtige herfstkleur of mooie bloem.
Natuurlijk bestaan er compacte of zelfs kruipende wilde bloemen. Handig wanneer je een smalle border hebt. Wilde klimplanten zijn ideaal in een geveltuin.
Wilde schaduwplanten doen het goed in een tuin op het noorden. Bedrijfstuinen of gemeentelijk groen worden prachtig met wilde bloemen, mits goed gecombineerd. Dat combineren is een kunst, maar daar help ik je graag bij.
Eetbaar
Wilde planten zijn de vergeten groenten onder de bloemen. Ze zijn vaak onbekend, maar daarom juist extra leuk. Met een wilde bloem heb je iets unieks.
Die vergelijking met vergeten groenten is zo gek nog niet, want heel veel wilde planten zijn eetbaar voor de mens, soms zelfs geneeskrachtig.
Als je een mooie wilde bloem gevonden hebt, kun je opzoeken of deze eetbaar is. Je zult versteld staan. Daarom mogen wilde planten niet ontbreken in een voedselbos. Omdat ze veel insecten lokken, zorgen ze bovendien voor meer oogst in boomgaard, voedselbos en moestuin.
Voorbeelden eetbare planten
Zo kun je van de bloemen en bessen van de vlier heerlijke siroop maken (vlierbloesemsiroop, oftewel elderflower cordial), en de bloemen zijn heerlijk in een pannenkoek. Echte valeriaan is bijvoorbeeld een goede voedselbron (nectar en stuifmeel) voor bijen en vlinders, maar wordt ook gebruikt als kalmerend middel.
Wilde cichorei is familie van witlof en andijvie en van de wortels kun je surrogaat-koffie maken. Omdat cichorei geen cafeïne bevat, zou het zelfs gezonder kunnen zijn dan echte koffie.
Doe goed onderzoek voordat je wat in je mond stopt, want bij sommige kruidachtige wilde planten kun je beter niet te veel van dezelfde plant eten. Het is net als met kruidenthee: afwisseling is het beste.
Hoe pak je dat aan?
Bedenk eerst eens hoe je de wilde bloemen wilt gebruiken. Puur wilde planten of juist een combinatie van wilde bloemen en niet-wilde bloemen? Welke kleuren vind je het mooist? Met al die informatie ben je al een heel eind. Kom je er nog niet uit, neem dan contact met mij op.