Vergroenster

Verwilderingsbollen

Verwilderingsbollen

Bloemenpracht vanaf februari met verwilderingsbollen.

Het najaar is de ideale tijd om bloembollen te planten. Er is zoveel meer te kiezen dan de tulp.

De eerste voorjaarsbol die je te binnen schiet is waarschijnlijk de tulp. Wist je dat de klassieke tulp één van de moeilijkste bloembollen is? Als deze is uitgebloeid, moet je het (inmiddels lelijke) blad laten staan en hem regelmatig voeding geven om ervoor te zorgen dat hij volgend jaar terug komt. Zelfs dan komen alleen bepaalde soorten betrouwbaar terug.

Plant een botanische tulp

De klassieke tulp heeft een hele lange steel, de meeste soorten zijn behoorlijk doorgekweekt en bloeien pas vanaf april. Schaf eens botanische tulpen aan. Die zijn iets kleiner dan klassieke tulpen, maar bloeien eerder, verrassender en komen jaarlijks heel betrouwbaar terug.

Verwilderingsbollen

De tulp, narcis en hyacint ken je waarschijnlijk wel. Wist je dat er nog véél meer soorten bloembollen zijn die in de lente bloeien? Heel veel van die andere bloembollen zijn verwilderingsbollen.

Verwilderingsbollen zijn bloembollen die jaarlijks terugkomen, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Sterker nog, ze verwilderen, oftewel het worden er steeds meer. Voor de luie tuinier zoals ik zijn verwilderingsbollen een uitkomst.

Eén keer investeren in verwilderingsbollen geeft oneindig plezier. Ontzettend leuk om in de voortuin te planten en bij te houden hoeveel mensen stoppen om te kijken.

Verrassende bloei vanaf februari

De lente begint voorzichtig eind januari met de eerste sneeuwklokjes. Geweldig voor de vroege bijen die uit hun winterslaap komen… en voor ons natuurlijk. Vanaf februari komen er volop krokussen in bloei, maar ook de winterakoniet en kleine irissen bloeien dan prachtig. Die vroege soorten zijn geweldig om in het gazon te planten. Het blad is al afgestorven vóór de eerste maaibeurt.

Extra leuk is het als de bloembol tegelijk bloeit met een bloeiende tuinplant die vlakbij staat. Let wel op dat kleine bloembollen niet verdwijnen onder het blad van andere planten. Vanaf maart gaat de bloemenpracht los met Oosterse anemonen, sneeuwroem, blauwe druifjes, buishyacint, sterhyacint en de eerste botanische tulpen. In april komen de klassieke tulpen en vanaf mei bloeien allerlei sieruien.

verwilderingsbollen

Plant in de herfst voor bloei in de lente

Koop de bloembollen niet in het tuincentrum! In zo’n hete kas drogen ze vaak uit, waardoor ze niet aanslaan. Koop kwaliteit en liefst biologisch. Voor jezelf en de tere wilde bijen. Online zijn biologische bloembollen goed verkrijgbaar.

Aanschaffen en aanplanten van bloembollen kan vanaf september tot en met december. Op de verpakking staan tips over de plantdiepte, 3x de grootte van de bol is een goede vuistregel.

Maak van je tuin een bloembollenspektakel waar de Keukenhof jaloers op is.

Dit artikel is verschenen weekblad De Brug.

Lianne Groeneveld van Vergroenster is ecologisch tuinontwerper en schrijft regelmatig in de Brug over vergroenen en tuinen. Meer handige tips zijn hier te vinden.