Vergroenster

Boom voor de kleine tuin

Boom voor de kleine tuin

Zelfs in een kleine tuin is een boom echt een aanwinst. Schaduw van een boom is op een hete zomerdag veel koeler dan schaduw van bijvoorbeeld een parasol. Dit komt doordat de boom water verdampt en daardoor de lucht extra afkoelt.

Daarnaast heeft een boom nog meer voordelen. Hij dempt omgevingsgeluid en de wortels vangen meer water op bij heftige regenval dan een kleine plant.

Bovendien zorgt een boom voor veel leven in de tuin. Heel veel insecten, vogels en andere dieren zijn afhankelijk van bomen. Door een boom te planten creëer je bovendien een andere biotoop, wat weer heel nuttig is voor de variatie in planten, schuilplaatsen en andere behoeften van dieren.

Een groene tuin heeft een positief effect op je gezondheid en je woningwaarde. Met een boom is je tuin direct veel groener. Een boom verbetert het bodemleven en haalt CO2 uit de lucht. Kortom, jouw tuin voelt niet alleen gezonder met een boom, maar wordt dat ook echt.

Ideale boom voor een kleine tuin

compacte boom kleine tuin Traaggroeiende grove den (Pinus sylvestris ‘Watereri’). Wintergroen en inheems.

Er is één groot nadeel aan een boom in een kleine tuin: een boom kán groot worden. Er zijn woudreuzen die groter kunnen worden dan je huis.

Je kunt dit voorkomen door op het volgende te letten:

Struik of boom?

Een kleine boom kan ook een grote struik zijn, of andersom. Mensen houden van regeltjes, maar de natuur gaat gewoon zijn gang. Ons klassieke beeld van een boom is één opgaande stam met een kroon, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn. En de kroon in een strak bolvormpje knippen doet alleen de mens, de natuur zou zelf veel grilliger (en mooier) groeien. Kies een wat losser model en laat de natuur zijn gang gaan, zo heb je er zelf ook minder werk aan.

Meerstammige bomen

Meerstammige bomen zijn ontzettend in de mode. Houd er wel rekening mee dat een meerstammige boom op den duur steeds breder wordt.

Met een meerstammige boom kun je alle kanten op, er is zoveel meer keuze dan de meerstammige krentenboom (Amelanchier). Deze is veel aangeplant door zijn prachtige bloesem en herfstkleur, maar die heeft iedereen al.

Leuke alternatieven voor de krentenboom zijn Judasboom (Cercis), de inheemse gele kornoelje (Cornus mas), die in de winter bloeit of de Kaukasische schijniep (Zelkova carpinifolia) met prachtig blad. Ook bestaat een groenblijvende den (Pinus sylvestris ‘Watereri’) als meerstammige boom. Berken zijn van nature niet meerstammig. In feite plaatst de kweker dus meerdere berken pal naast elkaar.

Welke bomen vermijden in een kleine tuin

Berken en populieren groeien erg snel en worden groot, dus zijn niet handig in een kleine tuin. De dakplataan wordt veel toegepast in kleine tuinen, maar dit is in feite een plataan die in een dakvorm geleid is. Je moet dus ontzettend veel snoeien om hem klein te houden. Ook de moerbei (Morus alba bijvoorbeeld) wordt veel gebruikt, maar groeit veel te hard.

Voorbeeldbomen voor de kleine tuin

Hierna volgen een paar kleinblijvende bomen met pluspunten in één of meerdere seizoenen.

Inheemse bomen

Inheemse bomen komen van oorsprong uit Nederland. Dat betekent dat ze sterk zijn en veel te bieden hebben aan allerlei inecten, vogels en andere dieren. Leuke inheemse kleine bomen zijn bijvoorbeeld:

Winterboom

Wist je dat er bomen bestaan die in de winter bloeien? Een toverhazelaar (Hamamelis) en Perzische ijzerhout (Parrotia persica) groeien langzaam. Er is een sierkers (Prunus ×subhirtella ‘Autumnalis’) die de hele winter door bloeit. De Papieresdoorn (Acer grysium) is kaal in de winter, maar heeft een prachtige bast. De sierappel (zoals Malus ‘Red Sentinel’) heeft in de winter appeltjes. In een strenge winter eten de vogels ze graag.

Winterbloeiende boom: sierkers Winterbloeiende boom, sierkers (Prunus ×subhirtella 'Autumnalis’)

Herfstkleur

Bomen die van nature uit Europa komen, hebben meestal een minder sterke herfstkleur. Daarvoor moet je vaak naar een ander continent kijken. Toch kan een kardinaalsmuts (Euonymus europaeus) heel mooi zijn in de herfst. Wil je nog een fellere tint, kies dan de Euonymus ‘Alatus’. De kardinaalsmuts wordt vaak verkocht als kleine struik, dus ga op zoek naar een grotere maat al je een boom-idee zoekt.

Andere mooie herfstbomen zijn de zwarte tupeloboom (Nyssa sylvatica) en de pruikenboom (bv. Cotinus coggygria of obovatus). Ook een sierpeer (zoals Pyrus Salicifolia ‘Pendula’) kan mooi zijn in de herfst.

Bloesem in de lente

Er zijn veel compacte bomen met bloemen in de lente. Zo zijn er ontzettend veel sierkersen (prunussen), zoals de vroegbloeiende Prunus ‘Kursar’, In de kornoeljefamilie zitten een paar prachtige bomen, zoals Cornus florida en kousa. De lijsterbes (Sorbus) bloeit in het voorjaar en krijgt daarna bessen.

De meidoorn (Crataegus) heeft mooie bloemen en daarna bessen. Wel heeft deze boom scherpe doorns. Heel bekend is de tweestijlige rode meidoorn (Crataegus laevigata ‘Paul’s Scarlet’), maar de ‘gewone’ Crataegus laevigata is veel waardevoller voor de natuur en bijna uitgestorven in Nederland. Beter verkrijgbaar is de éénstijlige meidoorn (Crataegus monogyna).

Er zijn nog véél meer mogelijkheden in een kleine tuin. Kom je er niet uit? Ik help je graag, kijk hier voor de mogelijkheden.