Vergroenster

Groen dak

Groen dak

Je hoort het veel tegenwoordig, een groen dak. Maar wat is dat nou eigenlijk? Meestal wordt een groen dak gemaakt van sedum. Sedumplanten zijn hele kleine onderhoudsvriendelijke vetplanten die ontzettend sterk zijn. Ze worden gelegd op een substraatlaag van vijf tot zes centimeter dik.

Sedum kan veel hebben (hitte, felle zon, regen, kou), mits goed aangelegd en onderhouden.

Voordelen groen dak

Groendaken zijn heel populair. Dat komt omdat:

Nadelen groen dak

Een groen dak zie je haast niet, behalve wanneer je het ergens kunt aanleggen waar je er goed zicht op hebt. Denk bijvoorbeeld aan een dijktuin waar het groendak op de schuur lager ligt dan het keukenraam.

Een groen dak is een levend product. Bij langdurige droogte zul je water moeten geven en ook heeft het sedum twee maal per jaar voeding nodig. Bij een droge zomer is schaars water gebruiken voor het dak niet ideaal. Als de sedumplanten rood worden, kan dat een teken zijn van droogte of voedingstekort.

Groendak of geeldak Groendak of geeldak? Hier bloeit de groene sedum uitbundig met gele bloemen (Sedum Acre).

De meeste groendaken zijn sedumdaken. Vaak zijn die sedumplanten bij de kweker al uitgegroeid tot een mat. Zo’n sedummat bevat één of meerdere soorten sedum. Er bestaan sedumsoorten die van oorsprong uit Nederland komen, zoals Sedum acre (gele bloem) en Sedum album (witte bloem). Maar de standaard sedumdaken bevatten nog steeds veel exotische soorten. Het lastige hiervan is dat de exotische sedumsoorten zich verspreiden in onze natuur.

Wilde bloemendak

In plaats van een sedumdak kun je een stapje verder gaan: op het dak kun je een mix van inheemse (=wilde) bloemen aanplanten. Een wilde bloemendak heeft dezelfde voordelen als een sedumdak, maar doordat de planten van oorsprong uit Nederland komen en goed gemixt zijn, heeft het een veel grotere waarde voor de biodiversiteit (bijen, vlinders en zelfs vogels).

Leuke bloemen zijn bijvoorbeeld vlasbekje, ruige anjer, grote tijm en gewone brunel.

Let op: een dak met wilde bloemen is alleen mogelijk als de dakconstructie sterk genoeg is. Dit soort planten hebben een dikkere substraatlaag nodig. Daarom is het van belang dat het dak dit aankan. Laat dit checken door een expert. Bij regen wordt alles zwaarder, en je wilt niet dat er lekkages ontstaan.

Een sedumdak kun je, mits je je verdiept in de juiste opbouw en vereisten, zelf aanleggen. Een groendak met wilde bloemen is specialistisch werk. Ik raad aanleg door een expert aan. Ik kan je eventueel doorsturen naar dergelijke experts voor aanleg of controle draagvermogen.

Moet het dak nog worden gebouwd en zou je graag een bloemendak in de tuin hebben? Houd dan bij de constructie van het dak rekening met voldoende draagvermogen.

Aandachtspunten om op te letten:

Dierendak

Helemaal enthousiast geworden? Je kunt nog een stapje verder gaan en zelfs kleine bloembolletjes zoals krokussen op het dak aanplanten. Zorg dan wel dat je ze onder de planten verstopt, anders nemen de vogels ze al direct mee. Dat klinkt positief, maar liever zie je ze in bloei zodat ze langdurig en vroege nectar kunnen geven aan bijen die uit de winterslaap komen.

Ook leuk is een insectenhotel of zelfs wadi op het dak. Kijk eens bij het door mij ontworpen dierendak voor meer informatie en ideeën.

Ik wens je een groen dak toe waar heerlijk van kan worden gesnoept!