Vergroenster

Hendrik-Ido-Ambacht | < 100m²

Beplantingsplan wildlife tuin

De bewoner en ik hebben samen deze tuin getransformeerd. Samen? Ja, ik heb een beplantingsplan gemaakt, en daarna hebben we samen alle planten aangeplant, inclusief honderden bloembollen.

Al jaren wilde de bewoner zijn tuin aanpassen. De bestrating was recent vernieuwd, maar de planten bleven een doorn in het oog. De beplanting werd veel te woest voor de kleine tuin en in de winter was het kaal en saai. Het hoefde zeker geen onderhoudsarme tuin te worden, maar het onderhoud mocht niet ingewikkeld zijn. Bij doorvragen ontdekte ik dat de bewoner niet goed durfde te snoeien, omdat hij niet wist hoe hij wat en wanneer mocht afknippen.

Al direct bij het opmeten van de tuin heb ik hem laten zien dat enkele mooie planten met het juiste snoeiwerk behouden kunnen blijven. Er is voor gekozen om de planten met een grote toegevoegde waarde te behouden. De meeste planten zijn echter vervangen door mooie planten die het hele jaar interessant zijn voor de mens, maar zeker ook voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten.

Samen aanplanten en uitleg over onderhoud

Ik gaf de bewoner de keuze: ik kon de beplanting alleen aanplanten, of we konden het samen doen. Hij koos ervoor om de beplanting samen aan te planten. Absoluut niet omdat we dan wellicht iets sneller klaar zouden zijn, maar omdat ik hem dan ondertussen vanalles kon leren over het tuinonderhoud. Hoe en wat moet je wanneer snoeien, afknippen, etc.

Bij een beplantingsplan krijg je van mij een onderhoudsschema en gedetailleerd onderhoudsplan. Zodoende blijft de tuin ook de komende jaren in topconditie. Bij de beplanting in deze tuin is het onderhoud zo veel mogelijk in dezelfde maanden in het voorjaar geconcentreerd. Dit maakt het een stuk overzichtelijker en eenvoudiger.

Insectenhotel, takkenril en waterbak

In de tuin zijn een paar gave elementen toegevoegd. De bewoner is dol op dieren, en wil de natuur graag een handje helpen. Daarom zijn er een insectenhotel, takkenril en kleine waterbak in het beplantingsplan verwerkt. Direct aansluitend aan de presentatie van het beplantingsplan hebben we samen de takkenril gemaakt van kornoeljetakken. Jaarlijks kan de bewoner de grotere takken die hij snoeit toevoegen aan te takkenril.

Het insectenhotel dat in het beplantingsplan is verwerkt is uitgekozen op zijn bewezen werkzaamheid. Er zijn namelijk heel veel insectenhotels op de markt die de vleugels van de bijen beschadigen. De gaten of stengels moeten aan één kant dicht zijn, anders worden er geen eitjes gelegd. Ook moeten de buisjes een bepaalde afmeting hebben. Kleinere of grotere gaten trekken nauwelijks bezoekers.

Eindresultaat

In oktober 2022 hebben wij samen de beplanting aangeplant. Een hele dag samen in het groen werken schept echt een band. De bonus was dat de bewoner overduidelijk geeft om natuur en alle dieren die zoemen en vliegen in de tuin. Sindsdien ga ik regelmatig kijken als ik in de buurt ben. Alles staat er nog steeds goed bij en is direct al gaan groeien. De bewoner is nog steeds heel blij met de nieuwe beplanting en ik krijg dan ook regelmatig trotse foto’s van de ontwikkeling van de tuin.

Al lange tijd wilde ik mijn tuin omtoveren tot een gebiedje dat meer in overeenstemming was met hoe de natuur zou moeten zijn, met diversere planten en uitnodigend voor insecten en andere kleine diertjes. Dankzij jouw hulp is dat prachtig gelukt! Marcel