Vergroenster

Grorinchem | < 180m²

Bloeiende boomgaard

Bossfeer, rust en oase, dat waren de kernwoorden bij het ontwerp van deze natuurlijke tuin. De bewoners vroegen of ik hen kon helpen aan een mooie natuurlijke en bloemrijke, wilde voor- en achtertuin. En dat is gelukt!

In deze duurzame tuin zitten ontzettend gave en onderdelen. Strak, architectonisch en speels wisselt elkaar af. Vanuit de bouw zijn alle huizen in de wijk opgeleverd met een watergoot die overtollig naar wadi’s in de straat vervoeren. Die watergoot wordt een eyecatcher van de tuin doordat we hem speels maken met boomstronken, keien, stenen en planten die er half overheen hangen.

De bestaande gebakken klinkers worden hergebruikt in een kronkelpad, wordt de voortuin ingezaaid met een wilde bloemenmengsel dat fantastisch is voor de insecten. Ook bevat het bloemenmengsel plukbloemen voor in de vaas.

Stapstenen van boomschijven en stapels oude boomstammen aan weerszijden van het hoofdpad maken het bosgevoel compleet. Een vlinderheuvel is een fantastische toevoeging.

Naast het hoofdterras komt een subtiel muurtje van hele donkere (zwarte) klinkers, waarvan de lijn prachtig doorloopt bij het pad.

De bewoners houden van schaduwplanten. Daarom is er een verscholen zitplek in bossfeer gemaakt. Je zit daar midden in het hoge groen, lekker in de koele schaduw. Met struiken en klimplanten en een extra boom ontstaan natuurlijke tuinkamers. De extra schaduw die hier ontstaat is fantastisch voor nog meer schaduwplanten. Deze contrasteren prachtig met de lichte kleuren van het terras.