Vergroenster

Soesterberg | > 700m²

Gevoelstuin met vijver

De bewoners van dit denkbeeldige huis in Soesterberg zijn natuurliefhebbers en hebben een aantal eisen en wensen. Zo willen zij aan de achterzijde van het huis een ruim terras van 25 m², een ecologische grote vijver, met veerkrachtig ecosysteem dankzij een uitgebalanceerde mix van drijvende, oever-, moeras- en zuurstofplanten.

De grondsoort van de tuin is zavel. Zavel is een grondsoort die tussen klei en zand in zit. Bovenaan het perceel (westzijde) is een blinde muur van 3 meter hoog. Aan de linker- (zuidzijde) en rechterzijde (noordzijde) van het perceel bevindt zich een bestaande heg. Langs de erfafscheiding en onder de hagen wensen de bewoners struiken (heesters) en vaste plantenborders. Ze willen graag een voortuin die bloemrijk is en gevuld is met fruitbomen. Een gazon mag, maar hoeft niet. Omdat het een ecologische opleiding is, is het van belang dat er gebruik wordt gemaakt van duurzame producten en ecologische elementen/technieken, zoals een composthoop, insectenhotel en regenton. De gewenste sfeer is veel groen met het oog voor ecologie en biodiversiteit.

Dit tuinontwerp is bijzonder door de organische vormen, het perenlaantje en het gebruikte wilde bloemenmengsel dat speciaal is ontworpen voor bestuivende insecten in de fruitboomgaard. Voorafgaand aan het tuinontwerp heb ik onderzoek gedaan naar natuurgebieden rondom Soesterberg. Ik heb onderzocht welke dieren, insecten, planten en waterplanten daar voorkomen. Vervolgens heb ik in het tuinontwerp rekening gehouden met deze kennis en gezorgd dat we de tuin bij de omgeving betrekken. Zodoende kan deze tuin de lokale flora en fauna een handje helpen.

Bepaalde delen van de tuin, zoals de bloemenweide in de voortuin en de rand/dijk rondom een deel van de vijver zijn verhoogd. Hiermee wordt de grond benut die is vrijgekomen bij het graven van de vijver. Bij de beplanting op deze verhoogde delen is gekozen voor planten die zo’n situatie ideaal vinden.