Vergroenster

Hendrik-Ido-Ambacht | 122m²

Groene Oase: knus met natuurlijke vormen

De bewoners noemen dit tuinontwerp inmiddels liefkozend ‘de verborgen moestuin’, vanwege de prachtige beplanting, waar stiekem veel eetbare bomen, struiken, klimplanten en zelfs eetbare bloemen in verwerkt zijn.

Speciale zandbak en wadi

Nu ze het huis hadden opgeknapt, wilden de bewoners dolgraag de tuin naar hun zin maken. Ze konden de grijze woestijn niet langer aanzien. Dol als ze zijn op planten, gaan we er een groene oase van maken. Hun zoontje kan straks koel en rustig spelen in de zandbak onder het wilgentenenprieel. Ook komt er een wadi in de tuin. Een wadi is een verdiept deel van de tuin waar bij hevige regenbuien water gebufferd wordt. In natte periodes staat er een plas in de wadi, en na een tijdje is hij weer helemaal droog. Dat scheelt weer water geven! De wadi wordt gevuld met speciale planten die van natte en droge voeten houden. Door de planten zie je eigenlijk niet dat er een wadi is, maar het effect is dat de beplanting ook in warme zomers fris en groen blijft.

Veel zitplekken en leven in de tuin

De bewoners wilden graag een natuurlijke tuin met veel beplanting. Ze hebben een zonneterras op een vlonder, waar ze lekker kunnen barbecueën, maar ook een schaduwterras waar ze in een hete zomer heerlijk kunnen vertoeven. Er komen prachtige halfronde banken in de voor- en achtertuin, gemaakt van hergebruikte stenen. Tussen die stenen komt ruimte voor een plantje en insectenhotelletjes. Ook de verhoogde kruidenbak wordt gemaakt van gerecyclede stenen uit de tuin. Hergebruik van materialen scheelt geld, en is meteen beter voor het milieu. Van een bestaand houtblok in de tuin wordt heel creatief een kinderzitje gemaakt. Vanaf het bankje in de voortuin kunnen ze hun zoontje in de gaten houden wanneer hij aan het spelen is in de naastgelegen speeltuin.

Beplantingsplan

Deze mensen zijn dol op planten en moestuinieren. In de tuin zijn daarom veel eetbare planten opgenomen. Denk aan een appelboom, kersenboom, hop, appelbes, schijnaugurk, hazelnoten en kruisbessen. Veel van de gekozen planten zijn inheems. Dat wil zeggen dat ze van oorsprong in Nederland voorkomen. Daarmee help je allerlei vlinders, bijen, vogels en andere dieren. Bonus is dat veel inheemse planten eetbaar zijn, zoals Egelantier (rozenbottel), bosaardbei, vlier, duizendblad, gele kornoelje en heemst. Mooie bijkomstigheid is dat de tuin geen giftige planten bevat, dus als hun zoontje per ongeluk een vrucht of bloem in zijn mond stopt, is de kans groot dat het heerlijk is. In het eerste jaar zal de beplanting nog niet zo vol zijn, daarom heb ik de bewoners enkele zaaisuggesties gegeven. Ze hebben al veel voorpret bij het zelf kweken van eetbare eenjarige planten die ze tussen de andere planten gaan plaatsen. Dat zijn bijvoorbeeld snijbiet (mooie stengels), tuinboon (prachtige bloemen, palmkool (wintergroene vulplant), Goudsbloem (extra fleur) en rabarber (ideaal in wadi). Wat een droomtuin, zo’n verborgen moestuin!