Vergroenster

Plaats onbekend | > 2.000 m2

Jardin potager: eetbare tuin met Normandisch karakter

Dit is één van mijn portfolio-opdrachten van de opleiding Ecologisch tuinontwerper.

De vijf bewoners van dit denkbeeldige huis houden van tuinieren. Het zijn twee volwassenen en drie kinderen van 13 jaar oud. Zij wensen een eetbare tuin met natuurlijke uitstraling, een vijver of waterpoel en willen deels zelfvoorzienend kunnen leven. Ze willen een groentetuin/moestuin, een fruittuin met terras, dichtbij het huis een kruidentuin, een hoge kas en een lage kweekkas (koude bak). Daarnaast wensen zij ecologische aspecten, zoals een composthoop en een takkenril. De familie Kers wil ook graag ruimte voor een horeca-gelegenheid voor minstens 24 personen aan de straatkant.

Veel mensen willen graag een moestuinbak in de tuin of een volkstuintje, maar deze bewoners tillen het concept ‘eten uit eigen tuin’ naar een hoger niveau. Daarom heb ik eerst uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van het maken van een mooie moestuin. De Fransen passen een dergelijke jardin potager al eeuwen toe. Je kunt een siertuin eetbaar maken en een eetbare tuin er prachtig uit laten zien. De vijf bewoners hebben niet voldoende aan het tuinoppervlak om volledig zelfvoorzienend te leven, maar toch zijn er zo veel mogelijk eetbare elementen in de tuin verwerkt.

De tuin van 36 bij 58 meter heeft naast bijzondere onderdelen zoals een pompoenboog, waterput, orangerie en eetbare wilde bloemen ook belangrijke ecologische elementen zoals keverbanken, insectenhotels en een eetbare wadi. Speciaal zijn de eetbare vijver en de notenboomgaard met kwartels, waarbij het kwartelverblijf een groen dak heeft. In het klassieke moestuingedeelte zijn wisselteeltvakken aangebracht. Er worden oliehoudende zaden (zonnebloempitten, raapzaad en mosterdzaad), moderne granen zoals boekweit en quinoa verbouwd, maar ook de ouderwetsere granen zoals emmer en spelt.

Alle beplanting, zelfs de bomen, hagen en klimplanten is zo veel mogelijk eetbaar. Deze tuin is de droom voor elke thuiskok.