Vergroenster

Papendrecht | < 100m²

Kleine tuin boshutsfeer

Een prachtige groene tuin die de natuur een handje helpt. De bewoners wilden graag meer planten in de tuin. Ze hebben nog geen groene vingers, maar wel een erg groen hart. Ik leer ze daarom hoe ze wat en wanneer kunnen snoeien en geef ze handvaten en handige tips. Want eigenlijk is tuinieren niet zo ingewikkeld, als je een paar basisregels onthoudt.

De schuttingen waren net vernieuwd toen ik langskwam voor een tuinontwerp. Omdat het nieuwe hout een sterk boshutgevoel geeft, heb ik die sfeer laten terugkomen in de planten.

De beplanting is prachtig in balans. Want ook in een kleine tuin kun je leven in harmonie met de natuur. Wintergroene planten worden gecombineerd met winterbloeiers, lang bloeiende planten en bloembollen. Zodoende is er jaarrond een groene en fleurige tuin. Ook zorgt zo’n groene tuin voor verkoeling, want deze tuin kan behoorlijk warm zijn in de zomer.

Een boom voegt ontzettend veel waarde toe aan een tuin. Niet alleen schoonheid, verkoeling, en bescherming maar ook knusheid. Rondom en onder een boom ontstaat een ander microklimaat, waar planten en dieren dol op zijn. Ook in een kleine tuin is een boom goed toe te passen, mits je een passende soort uitkiest. Een gigantische boom in een postzegeltuintje is onverstandig. De juiste plant op de juiste plek scheelt veel tuinonderhoud.

De bestaande grote lichtgrijze tegels worden hergebruikt en gecombineerd met tweedehands klinkers van marktplaats uit de buurt. Hergebruik is goed voor het milieu en portemonnee, maar zorgt ook nog eens voor een unieke tuin!