Vergroenster

Oud-Beijerland | >150m²

Speels groen

Ik maakte een tuinontwerp en beplantingsplan voor de tuin bij dit monumentale huis in Oud-Beijerland. Hoewel de tuin flink groter is dan 150 m2, oogde het vóór de tuinrenovatie als een kleine en smalle tuin. Het zicht werd belemmerd door starre en zichtblokkerende heggen, die niet pasten bij de smaak van de bewoners.

Bij de tuinaanleg zijn de heggen vervangen door prachtige lagere planten. Schitterende siergrassen gaan voor luchtige hoogte en eenheid zorgen. Ook zijn de bomen gesnoeid voor meer lucht en ruimte onder de bomen.

Koffie onder de pergola

Achterin de tuin is een knusse zitplek onder een pergola gemaakt. Aan de pergola groeit een sierlijke klimplant, waardoor het aangenaam vertoeven is op de loungeset. Al vroeg op de dag komt hier de zon, ideaal dus om rustig koffie te drinken terwijl de kinderen los gaan op de trampoline. Ondertussen krijgen de konijnen ook wat lekkers.

Natuurlijke zandbak

De natuurlijke zandbak met robuuste palen hebben de bewoners zelf gemaakt. Zo is het nog meer hún tuin geworden. Terwijl de kinderen zandkastelen bouwen, kunnen de ouders ontspannen en hen toch in de gaten houden vanaf een verstopt schaduwzitje onder de bomen. Deze zitplek heeft door ondergrond van de perzikpitten (perzikstenen) een bosgevoel, terwijl de pitten járen langer meegaan dan houtsnippers.

Om direct volop te genieten, hebben de bewoners gekozen voor graszoden. Die hebben ze zelf gelegd. Bij het gazononderhoud kunnen ze in volgende jaren klaverzaad bijmengen. Zo wordt het gazon biodiverser en blijft het ook in droge hete zomers beter groen.

Kruidentuin naast keuken

Nadat het hele gezin tot rust is gekomen helpen de kinderen kruiden plukken uit de kruidentuin voor het avondeten. Natuurlijk eten ze buiten, maar pas nadat ze zijn bijgekomen in de jacuzzi.

Hergebruik en tuinmaterialen

In dit project zijn bepaalde planten maar ook oude stenen hergebruikt. De oude klinkers met karakters buigen zich nu in prachtige organische, golvende vormen. Ook zijn de lichtgrijze 60x60 tegels en bepaalde tuinverlichting hergebruikt. De pergola en speelse rand van de zandbak zijn gemaakt van Europees hardhout (kastanjehout). Zo worden de transportkilometers beperkt, maar gaan ze wel lang mee.

Beplanting

De buitenplanten zijn perfect op elkaar afgestemd qua kleur en bloeitijd. Mooi voor de mens en zo hebben de dieren en insecten jaarrond wat te snoepen. Aangevuld met bloembollen en strooiplanten zorgt het beplantingsplan voor bijzondere verrassingen. Zo is de tuin elk jaar weer anders en nóg mooier.

De foto’s zijn direct na aanplant gemaakt. Over een tijdje ziet het er veel groener en fleuriger uit.

Ontwerp: Vergroenster
Aanleg: Zevenbergen Buitenleven
Beplanting: Vergroenster