Vergroenster

Plaats onbekend | 3.400 m2

Spelen met lucht, water en aarde

Dit ontwerp voor een scoutingtuin is één van mijn portfolio-opdrachten van de opleiding Ecologisch tuinontwerper.

Dit denkbeeldige scoutingterrein is 68 bij 50 meter en ligt in een gemengd bos. Het terrein moet nodig worden opgefleurd. Het moet een ecologische tuin worden waar het hele jaar door natuurbeleving is. Beschutting voor mens en dier is van belang. Een waterplas en moeraszone zijn vereist in het nieuwe ontwerp. Verder zou de scouting graag een latrine (buitentoilet) zien, paden door de tuin, een (bloemen)weide, gazon, kruidenhoek, zonneterras en een schaduwterras, een vuurplaat en een insectenhotel. Het dak van het bestaande gebouw is 20 bij 20 meter en mag worden betrokken in het project.

In het ontwerp staan de kinderen centraal. Zij kunnen naar hartenlust spelen met lucht (tokkelbaan), water (waterplas) en aarde (educatieve tuin, kamperen, voetballen). Omdat de waterplas van groot belang is voor de scouting, heb ik deze centraal in het ontwerp geplaatst. De kinderen kunnen kanoën, maar ook een brug of vlot bouwen. Extra bijzonder zijn de natuurlijke hindernisbaan en het multifunctionele buitentheater. Toppunt is het labyrinth (doolhof) dat meteen fungeert als vogelbosje. De lichtgroene gebieden zijn niet ‘gewoon’ gazon, maar bestaan uit een ingezaaid mengsel voor een bloemrijk grasland dat alleen wordt gemaaid waar het nodig is.

Ook aan praktische zaken is gedacht. Zo zijn er met het oog op budget veel gemaaide paden, maar bij slecht weer of in de winter wil de organisatie wel alle hoeken van het terrein kunnen bereiken. Daarom zijn de hoofdpaden gemaakt van de halfverharding Achterhoeks padvast en zijn er stevige bruggen over de waterplas. Met zo’n ontwerp zou je zelf toch willen dat je weer kind was?