Vergroenster

Water in de tuin zorgt voor leven in de tuin

Water in de tuin zorgt voor leven in de tuin

Water in je tuin is leven in de tuin! Zelfs met een piepkleine vijver trek je allerlei salamandertjes, libelles, padden en kikkers. Ook vogels komen er graag drinken. En het is helemaal niet moeilijk!

Speciekuip

Hier zie je een speciekuip van de bouwmarkt die dienst doet als vijvertje. Maar je kunt ook een waterschaal maken van een oude waterdichte teil of grote emmer. Heb je die niet staan? Kijk eens bij de kringloop of ze daar iets leuks hebben.

Een grotere vijver is makkelijker om in balans te krijgen en houden. Maar een klein vijvertje heeft als voordeel dat je het water eenvoudig ververst als het wat lastig gaat. Bovendien is het een ideale manier om uit te proberen of het je bevalt. Kun je later alsnog iets groter gaan.

Schuine helling voor dieren

Maak in het water aan de rand een schuine helling met hogere stenen of een laagje kiezels, zodat dieren makkelijk in en uit het water kunnen kruipen. Hier hebben we oude stenen gebruikt die over waren. Je ziet ze niet meer, omdat de planten zo goed zijn gegroeid.

Zo’n klein vijvertje zal overstromen bij een heftige regenbui en dat is helemaal niet erg. Zorg wel dat daaromheen planten zijn geplaatst die tegen natte voeten kunnen.

Tips

Wil jij ook een vijver maken? Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden. Hier vast enkele tips: