Vergroenster

Water in de tuin

Water in de tuin

Water in je tuin zorgt voor leven in de tuin! Zelfs met een piepkleine vijver trek je allerlei salamandertjes, libelles, padden en kikkers. Ook vogels komen er graag drinken. En het is helemaal niet moeilijk!

Speciekuip

Heb je bijna geen ruimte? Dan kun je een speciekuip of grote emmer ingraven en vullen met water. Hier zie je een speciekuip van de bouwmarkt die dienst doet als vijvertje. Maar je kunt ook een waterschaal maken van een oude waterdichte teil of grote emmer. Heb je die niet staan? Kijk eens bij de kringloop of ze daar iets leuks hebben.

Dit vijvertje is een mooi beginpunt om te testen of het bevalt en later groter te gaan. Onthoud wel dat allerlei dieren minimaal 80 centimeter diepte nodig hebben om in koude winters veilig te overwinteren, dus doe dit alleen als het echt niet anders kan. Het is toch zielig als kikkers, padden, salamandertjes en andere dieren doodvriezen.

Een grotere vijver is makkelijker om in balans te krijgen en houden. Maar een klein vijvertje heeft als voordeel dat je het water eenvoudig ververst als het wat lastig gaat.

Schuine helling voor dieren

Maak in het water aan de rand een schuine helling met hogere stenen of een laagje kiezels, zodat dieren makkelijk in en uit het water kunnen kruipen. Hier hebben we oude stenen gebruikt die over waren. Je ziet ze niet meer, omdat de planten zo goed zijn gegroeid. Kun je of wil je geen schuine helling maken? Maak dan een faunatrap.

Zo’n klein vijvertje zal overstromen bij een heftige regenbui en dat is helemaal niet erg. Zorg wel dat daaromheen planten zijn geplaatst die tegen natte voeten kunnen.

Tips

Wil jij ook een vijver maken? Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden. Hier vast enkele tips: