Water in de tuin
Water in je tuin zorgt voor leven in de tuin! Zelfs met een piepkleine vijver trek je allerlei salamandertjes, libelles, padden en kikkers. Ook vogels komen er graag drinken. En het is helemaal niet moeilijk!
Speciekuip
Heb je bijna geen ruimte? Dan kun je een speciekuip of grote emmer ingraven en vullen met water. Hier zie je een speciekuip van de bouwmarkt die dienst doet als vijvertje. Maar je kunt ook een waterschaal maken van een oude waterdichte teil of grote emmer. Heb je die niet staan? Kijk eens bij de kringloop of ze daar iets leuks hebben.
Dit vijvertje is een mooi beginpunt om te testen of het bevalt en later groter te gaan. Onthoud wel dat allerlei dieren minimaal 80 centimeter diepte nodig hebben om in koude winters veilig te overwinteren, dus doe dit alleen als het echt niet anders kan. Het is toch zielig als kikkers, padden, salamandertjes en andere dieren doodvriezen.
Een grotere vijver is makkelijker om in balans te krijgen en houden. Maar een klein vijvertje heeft als voordeel dat je het water eenvoudig ververst als het wat lastig gaat.
Schuine helling voor dieren
Maak in het water aan de rand een schuine helling met hogere stenen of een laagje kiezels, zodat dieren makkelijk in en uit het water kunnen kruipen. Hier hebben we oude stenen gebruikt die over waren. Je ziet ze niet meer, omdat de planten zo goed zijn gegroeid. Kun je of wil je geen schuine helling maken? Maak dan een faunatrap.
Zo’n klein vijvertje zal overstromen bij een heftige regenbui en dat is helemaal niet erg. Zorg wel dat daaromheen planten zijn geplaatst die tegen natte voeten kunnen.
Tips
Wil jij ook een vijver maken? Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden. Hier vast enkele tips:
- Kies een plek met 6-8 uur zon per dag.
- Liefst niet te dicht bij bladverliezende bomen. Is dat niet mogelijk, voorkom dan met een net dat er (te veel) blad in de vijver valt.
- Maak verschillende dieptes, overgangen en glooiende randen. In het diepste deel (liefst meer dan 80 cm diep) kunnen dieren wegkruipen bij vorst.
- Vul de vijver de eerste keer niet (volledig) met regenwater. Dit in verband met de hardheid die nodig is voor de opstart.
- Regelmatig de waterwaarden meten is een goede hulp om te kijken of het goed gaat.
- Elk voorjaar moet de vijver opnieuw opstarten. Zo is de natuur.
- In het begin trouw met de hand algen verwijderen. Zodra de planten aanslaan zul je zien dat hij al snel in balans komt.