Vergroenster

Klavergrasveld: simpele oplossing voor een groen en biodiverser gazon

Klavergrasveld: simpele oplossing voor een groen en biodiverser gazon

Een simpele oplossing voor een groen en biodiverser gazon! Maak een iets verlaagd klaverveld in je tuin.

Een kort gemaaid grasveld wordt snel dor in droge zomers en heeft weinig te bieden voor de biodiversiteit.

Het principe van een klavergrasveld is heel eenvoudig. In plaats van graszaad zaai je een mix van graszaad en klaverzaad. Er zijn veel soorten klaver, maar witte klaver (Trifolium repens) is een goede keuze, omdat deze laag blijft. Klaver heeft een lange wortel waarmee het dieper water kan vinden (en blijft dus ook in drogere tijden langer groen dan gras). Klaver is een stikstofbinder en verrijkt stikstofarme bodem. Die voedingsrijkere bodem is weer ideaal voor het gras.

Minder maaien voor insecten

Je kunt ervoor kiezen om het klavergrasveld minder vaak te maaien. Zo houd jij meer tijd over voor andere dingen en er zullen kleine witte bloemen ontstaan. Die zijn heel waardevol voor allerlei insecten zoals vlinders en wilde bijen. Denk bijvoorbeeld aan de Donkere klaverzandbij en Rode zandbij.

Verlaagd gazon

Leg het klavergrasveld iets lager dan de rest van de tuin. Afhankelijk van de situatie en grondsoort is dat hoogteverschil echt minimaal. Je ziet het haast niet. Bijvoorbeeld 5 tot maximaal zo’n 20 centimeter lager. Het effect is dat je regenwater buffert en het langer duurt voordat je gazon dor en droog is. Je helpt meteen het riool een beetje ontlasten. De afgegraven grond voer je niet af, maar kun je gebruiken voor een leuke vlinderheuvel.

Voeg bloembollen toe voor een bloementapijt

De smaak te pakken? Plant dan vroegbloeiende verwilderingsbolletjes in je grasveld. Dat zijn kleine bloembollen, zoals krokus of sneeuwklokjes. Het worden er elk jaar meer en ze zorgen al vroeg in het jaar voor voedsel voor insecten die (te) vroeg ontwaken uit de winterslaap. Kies liefst één soort en plant er daar veel van voor een prachtig effect. Ze bloeien al vroeg dus tegen de tijd dat je voor het eerst je gazon gaat maaien is het blad al nagenoeg weg.

Nog een stapje verder? Kies dan een laagblijvend bloemenmengsel in plaats van een klavergrasmengsel. In dit artikel lees je meer over alternatieven voor gras die je kunt toepassen bij de tuinaanleg of tuinrenovatie.