Vergroenster

Wat is het ideale moment om de tuin aan te pakken?

Wat is het ideale moment om de tuin aan te pakken?

Nu. Dit antwoord ik vaak, ongeacht wanneer ik die vraag krijg. En reken maar dat mensen mij die vraag vaak stellen! Want van idee tot aanleg en genieten, dat duurt een tijdje. Veel mensen denken pas in het voorjaar aan de tuin en de plannen om deze te veranderen, maar eigenlijk ben je dan te laat om nog die zomer te genieten van de droomtuin.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Vóórdat je je tuin verandert is er vaak een tuinontwerp en/of beplantingsplan nodig. Huur je mij in voor een ontwerp, dan maken we kennis en bespreken we jullie wensen. Ik maak een offerte en jullie denken er over na. Uit ervaring weet ik dat het al snel drie weken duurt van eerste contact tot jullie akkoord op de offerte. Na akkoord ga ik aan de slag en prikken we een datum waarop ik het conceptontwerp laat zien. Aan de hand van jullie input pas ik het ontwerp aan en maak ik een technische tekening en beplantingsplan. Het moment dat ik dit definitieve ontwerp aan jullie laat zien ligt vaak een aantal weken na het akkoord op de offerte.

Ga je vervolgens zelf de tuin aanleggen of huur je daarvoor iemand in? In het voorjaar zitten hoveniers al snel volgepland. Houd er dus rekening mee dat het een paar maanden duurt voordat jouw tuin aan de beurt is. De aanleg van de tuin kan ook prima in het najaar of de winter plaatsvinden, zolang het weer dit toelaat. De planten gaan de grond in nadat het geraamte van de tuin (de paden, terrassen, etc.) af is.

Wanneer kunnen de planten de grond in?

Wist je dat het najaar vaak de beste tijd is om aan te planten? Je hoeft dan veel minder water te geven in de daaropvolgende zomer.

Veel planten, zoals klimplanten, struiken en vaste planten, worden in een pot geleverd. Planten in een pot kun je in principe het hele jaar aanplanten, behalve tijdens vorst en de zomer (half juni t/m half september). In de zomermaanden kun je wel aanplanten, maar dat is af te raden vanwege het risico op uitdrogen. Toch zonde als je veel planten tegelijk in de tuin zet en ze overleven het niet.

Er zijn ook planten die zonder pot worden geleverd. Dit zie je vaak bij bomen en haagplanten. Ze hebben dan een kluit in een juten zak of kale wortels. Dit zogeheten wortelgoed is vaak goedkoper in aanschaf, maar heeft als nadeel dat het direct na bezorging moet worden aangeplant. Lukt dat niet, begraaf de wortels dan snel in een kuil in de tuin en geef dagelijks water. Dit inkuilen zorgt ervoor dat de wortels niet uitdrogen. Wortelgoed plant je het liefst tussen 1 november en 15 maart, de tijd dat deze planten in rust zijn. Dit is meteen ook de tijd dat het budgetvriendelijke wortelgoed beschikbaar is.

Kortom, nu is het ideale moment voor het maken van plannen, en de rest komt daarna. Veel plezier met het dagdromen over jouw ideale tuin!