Vergroenster

Siergrassen

Siergrassen

Siergrassen, je houdt er wel van of je vindt ze verschrikkelijk. Het heeft bij mij een tijd geduurd voordat ik ze leerde waarderen. Maar inmiddels weet ik dat siergrassen als geen ander rust kunnen brengen in de tuin, in de border.

Waar je lukraak een paar verschillende planten bij elkaar kunt plaatsen met een bonte kermis tot gevolg, brengen twee siergrassen dat geheel al zoveel in balans. Probeer het eens en je zult ervan versteld staan.

Siergrassen heb je in allerlei soorten en maten. Je hebt wintergroene siergrassen, die het gehele jaar hetzelfde ogen. Er zijn hoge siergrassen, laagblijvende exemplaren. Het voordeel van de siergrassen die niet wintergroen zijn is dat ze vaak een práchtige bruine tint krijgen in de herfst en winter. Want bruin is ook een tint. Een geweldig mooie tint.

Geleend landschap

Als tuinontwerper kijk ik altijd naar de omgeving van de tuin. Is er vanuit de woning of de tuin een mooie vorm of een mooi patroon te herkennen dat je wilt laten terugkomen in de tuin? Omdat ik veel in de Drechtsteden, Alblasserwaard en Hoeksche Waard werk, zie ik vaak woningen die uitkijken op riet. In de winter is riet één van de mooiste planten die Nederland kent. Ga maar eens in de winter wandelen bij Kinderdijk en je zult het met me eens zijn.

Siergras-met-bloem

Geweldig is het dan om de vorm van het riet te laten terugkomen in de tuin. Nu is riet een plant die menig tuineigenaar liever kwijt is dan rijk. Maar het effect, de impressie van riet, kun je met bepaalde siergrassen heel mooi nabootsen. Als je bijvoorbeeld de pluim van een Calamagrostis in je rechterooghoek ziet en in de verte in je linkerhoek riet ziet staan, dan verbinden die twee het geheel. Zo ontstaat er eenheid door herhaling.

Blauw schapengras

Veel mensen die ik ken haken af bij siergrassen omdat ze slechte ervaringen hebben met Blauw schapengras (Festuca glauca). Mijn ervaring is dat die het niet zo goed doet op kleigrond. Hij wordt dan middden in de zomer al lelijk. Laat je hierdoor niet weerhouden en verruim je blikveld. Er zijn siergrassen voor de zon, schaduw, inheems of exotisch die het prachtig doen op kleigrond. Zo is Deschampsia cespitosa een hele leuke aanwinst voor de tuin. Die is een inheems grasje. Houd er rekening mee dat hij zich flink kan uitzaaien. Als dat niet gewenst is, neem dan een variant die dat niet doet. Ook zijn er varianten die wat lager blijven.