Vergroenster

Regenton of regentuin?

Regenton of regentuin?

Je hoort er pas bij als je een regenton hebt! Of toch niet? Het is een hele mooie manier om het riool een beetje te ontlasten, en alle beetjes helpen. Kamerplanten groeien beter op regenwater dan op kraanwater.

Wist je dat er hele gave mogelijkheden zijn om nóg een stapje verder te gaan en een echte regentuin te maken?

De basis

De klassieke regenton is heel eenvoudig. Het is een ton met onderaan een kraantje om je gieter mee te vullen. Liefst staat hij op een kleine voet of plateau zodat je gieter er makkelijk onder past en je hem volledig leeg kunt maken. Je sluit hem met een handig koppelstuk aan op de bestaande regenpijp en hij is geïnstalleerd. Dit soort regentonnen heb je in allerlei kleuren en maten. Op deze foto zie je een smal exemplaar van kunststof in een onopvallende tint. Deze is vooral gekozen vanwege de beperkte ruimte in de tuin.

Je hebt regentonnen van hout of houtlook en zelfs regentonnen met een geïntegreerde plantenbak of kraan met wasbakje. Is het lopen met de gieter te veel werk? Dan zijn er systemen met een pompje die je kunt aansluiten op het kraantje van de regenton, waardoor je met een tuinslang water kunt geven uit de regenton. Ideaal als je een grotere tuin hebt.

Regenton in de tuin of regenpijp afkoppelen Klassieke regenton met plateau en kraantje.

Aandachtspunten

Waar moet je op letten bij het kopen van een regenton? Neem altijd een exemplaar met een deksel, want je wilt geen muggen. Ook voorkomt dit dat kinderen in de ton kunnen vallen. Voor het milieu en het ontlasten van het riool geldt: hoe groter de regenton, hoe beter. Want die regenton is sneller leeg dan je denkt. Zeker in droge zomers.

Online bestaan er handige rekentools om te bepalen welk formaat regenton bij jou past. Afhankelijk van je dak en omvang van de tuin kun je bepalen hoeveel water je kunt en wilt opslaan.

Beperkte ruimte? Denk eens aan een ondergrondse regenton. Er zijn allerlei waterreservoirs die je kunt ingraven, bijvoorbeeld onder je terras. Ze bevatten een speciaal systeem zodat je altijd waterdruk hebt. Bij een tuinrenovatie gaat de hele tuin vaak op de schop. Dat is hét moment om zo’n speciale ondergrondse regenton (reservoir) aan te brengen.

Regenpijp loskoppelen

Als het een tijd veel regent, blijft de regenton vol en help je het riool niet echt. Bij langdurige droogte raakt zelfs een grote regenton leeg. Wil je echt het riool ontlasten en drinkwater besparen, dan zijn er gave mogelijkheden. Je kunt de regenpijp afkoppelen en het regenwater zo in de tuin laten lopen! Als je het plantenplan op tijdelijke overstromingen aanpast, hoef je de tuinplanten veel minder vaak water te geven.

Je kunt dat loskoppelen van de regenpijp niet zomaar doen, je moet daar wat voor voorbereiden.

Wadi of paddenpoel

Het water leid je bijvoorbeeld met een gootje naar een wadi of paddenpoel. Geweldig om zoiets aan te leggen. Op zandgrond is dit over het algemeen goed te doen, maar op bijvoorbeeld kleigrond zul je moeten werken met een drainerende laag voordat je de regenpijp afkoppelt. Wat een wadi is lees je hier.

Het water leiden naar een vijver kan soms ook, maar dat is lastiger. Het water van het dak is vaak te veel vervuild en moet eerst schoongemaakt worden.

Door middel van een first flush scheider of een plantenfilter dat berekend is op een plotselinge overcapaciteit zijn er zelfs mogelijkheden om het regenwater te hergebruiken in een vijver. Liefst doe je dit bij een grote vijver, want regenwater is te zacht om de volledige vijver mee te vullen (kraanwater is harder).

Wonderlijk klepje regenpijp

Afhankelijk van de situatie (helling, loopt het water goed weg, etc.) en je grondsoort moet je bij de tuinaanleg het een en ander voorbereiden om de regenpijp af te koppelen. Bij een tuinontwerp kijk ik naar passende mogelijkheden.

Wist je bijvoorbeeld dat er speciale klepjes bestaan die je kunt installeren in de regenpijp? Zo kun je het regenwater via een gootje naar een wadi laten lopen, maar het klepje dicht zetten bij te extreme regenval. Ik help je graag met een waterwijs tuinontwerp!