Vergroenster

Je tuin ecologischer en natuurlijker maken

Je tuin ecologischer en natuurlijker maken

Vergroenster: de naam zegt het al. Ik ben dól op planten en houd er van om tuinen te vergroenen. Bloembollen, siergrassen, bomen, vaste planten, struiken, alles vind ik prachtig. Steen eruit, plant erin. Door mijn jarenlange passie voor planten en twee groenopleidingen heb ik veel kennis over beplanting vergaard. Daarnaast heb ik een grote liefde voor de natuur en alles wat daarin vliegt, rondscharrelt en zoemt. Tuinieren is genieten! Echt vuurwerk ontstaat wanneer de klant mijn passies deelt: groen en natuur.

Vaak wordt gedacht dat een ecologische tuin een lelijke of oudbollige tuin is. Dat is allang niet meer zo! Je kunt ook een stijlvolle, strakke of elegante ecologische tuin maken.

De term ‘ecologisch’ betekent dat je rekening houdt met de natuur en met de natuur mee tuiniert. Hoe is de bodem in je tuin? Kies planten en materialen die daar bij passen. Op kleigrond ontstaan makkelijk plassen, maar is erg voedzaam. In zandgrond loopt het water goed weg, maar is vaak arm. Zowel kleigrond als zandgrond kun je verbeteren door (biologische) compost toe te voegen. Een gezonde bodem zit vol met regenwormen.

Ook kijken we welke vogels, insecten en andere dieren rondom je tuin voorkomen. Welke wil je helpen in jouw tuin en is dat haalbaar? Hoe pak je dat aan? Wil je een egel in de tuin lokken, dan moet je bijvoorbeeld voor een schuilplek zorgen, maar hij moet ook je tuin binnen kunnen komen. Een vogel is dol op bepaalde bessenstruiken. Door planten met bessen én doorns te kiezen zijn de vogels veilig voor de kat van de buren.

Veel mensen willen graag de bijen en vlinders helpen. De vlinderstruik wordt veel aangeplant. Maar een tuin met uitsluitend vlinderstruiken is niet zo effectief. Nee, je wilt dat de insecten jaarrond nectar (voedsel) kunnen vinden in je tuin. Dat betekent dat je het hele jaar, ook in de winter, bloeiende planten nodig hebt. Geen tuin is te klein voor winterbloeiers, want met een paar bloembollen zoals krokus of winterakoniet heb je dat snel bereikt. Ook hebben bijen een overwinteringsplek nodig en vlinders specifieke planten waar ze hun eitjes neerleggen. Bij het oranjetipje is de pinksterbloem favoriet. Zonder rups geen vlinder. Wist je dat heel veel bijenhotels zodanig zijn gemaakt dat de bij zijn vleugels beschadigt als hij erin gaat?

Veel insecten hebben inheemse planten nodig om te kunnen overleven of voortplanten. Inheemse planten komen van oorsprong in Nederland voor. Bij het gebruiken van inheemse planten in je tuin is enige kennis handig. Bepaalde planten groeien niet of juist goed op kleigrond, willen graag een arme grond of veel stikstof, etcetera.

Een ecologische tuin en een hittebestendige tuin gaan hand in hand. Groen zorgt voor verkoeling. Eén grote boom staat gelijk aan tien airco’s. Zelfs als je geen plek hebt voor een boom zorgen kleinere planten voor meetbare verkoeling in je tuin. Ook water zorgt voor verkoeling. Met een natte biotoop zoals een wadi of ecologische vijver lok je meteen bijzondere dieren, zoals libelles, salamanders, padden en kikkers, naar de tuin. Ook met kleine kinderen zijn er genoeg manieren om veilig water toe te voegen aan de tuin. Een wadi is een lager gelegen deel in de tuin waar het water iets langer blijft staan na een regenbui. In de wadi staan planten die goed tegen natte situaties kunnen, maar ook overleven als de wadi weer droog is.

Heb je geen tuinontwerp op beplantingsplan nodig maar zoek je inspiratie hoe je jouw tuin kunt verbeteren? Ik geef ook advies over het verbeteren van de biodiversiteit, ecologie, klimaatbestendigheid en het vergoenen van je tuin. Ideaal als stevige basis voor een tuinrenovatie of tuinaanleg.