Vergroenster

Hoe stem je de tuin af op een oud huis

Hoe stem je de tuin af op een oud huis

Het allermooiste resultaat krijg je wanneer de tuin perfect aansluit op de woning. Dat betekent niet altijd dat ze exact hetzelfde moeten zijn. Een strakke woning met weelderige beplanting kan een prachtig effect geven. Heb je het geluk dat je in een oud huis woont, dan kan het aanpassen van de tuinstijl op de woning echt een pareltje opleveren.

Verdiep je eens in de bouwstijl. Wanneer is de woning precies gebouwd, welke stijlen en stromingen bestonden er destijds? Je kunt heus een klassieke tuin met een twist maken zonder dat je de ouderwetse grindtegel gebruikt.

Zorg dat de bestrating of verharding goed matcht bij de stenen. Kijk niet alleen naar de kleur maar ook naar het patroon van de stenen in de woning. Daarnaast is de beplanting onmisbaar voor de sfeer. Je kunt een stukje van het blad bij de woning houden om te kijken of de plant er mooi bij past. Ook de indeling van de beplanting is soms tijdsgebonden. Zo zag je vroeger bij jaren ’30 woningen vaak een ligusterhaag onder het raam. Dat was destijds in de mode en het is prachtig als je dat nu terug laat komen in de tuin.

Het gebouw op deze foto heeft een typisch jaren ‘30 metselwerk, herkenbaar aan de verschillende patronen. De klinkers in de bestrating zijn nét niet dezelfde tint. Een tikje donkerder rode klinkers was nóg mooier geweest, mits verkrijgbaar uiteraard. Je hebt klinkers in allerlei maten, zoals het waalformaat en rijnformaat. Wist je dat die namen verwijzen naar de rivier waar de klei voor de klinker wordt gewonnen? Getrommelde klinkers geven een robuuste uitstraling, ongetrommelde klinkers zien er strakker uit.

Natuurlijk houd je bij de tuinaanleg of tuinrenovatie rekening met je eigen smaak. Soms kun je strakke lijnen speelser maken door ze te combineren met wuivende siergrassen of elegante klimplanten op een stoere pergola. Je tuin hoeft geen volledige kopie van de bouwstijl van het huis te zijn. Omdat jij verliefd bent geworden op het huis, wordt een bijpassende tuin in jouw smaak uiteindelijk ook om verliefd op te worden. En ik kan je daar bij helpen.