Vergroenster

Proces van tuinaanleg

Proces van tuinaanleg

Nadat ik als tuinontwerper het definitieve tuinontwerp heb laten zien, kan de tuinaanleg beginnen. De hovenier gaat aan de slag. Bij het tuinontwerp zit altijd een matenplan, waardoor er nooit verwarring kan ontstaan over wat waar moet en welke afmetingen hoort te hebben.

Ook heb ik altijd contact met de hovenier, zodat de tuin er ook bij onverwachte situaties tijdens de aanleg precies zo uitkomt te zien zoals jullie willen.

Genieten

Voordat de tuinaanleg helemaal is afgerond, ziet het er soms gek uit. Het meest vreemde is nog, dat ga je mooi vinden. Op deze foto zie je nu een hoop rommel in deze tuin in de Hoeksche Waard. Maar als dit jouw tuin is en je weet hoe het eerst was, dan vind je deze rommelfoto prachtig, echt waar.

Je ziet hier namelijk al de contouren van een kronkelpad, waar eerst alleen maar tegels waren. Je beeldt je al helemaal in hoe het wordt.

Contouren van een tuinaanleg in Oud-Beijerland. Contouren van een verborgen schaduwterras in Oud-Beijerland.

Want je leeft als tuineigenaar helemaal met het proces van de tuinaanleg mee. Je komt fluitend van je werk omdat je benieuwd bent hoeveel er vandaag weer veranderd is.

Bijna af

Dan komt er een moment dat de tuin bijna af is, maar nog niet helemaal. De plantenborders liggen er al en zijn nog leeg. Je vindt de tuin nu al zo’n verandering, maar het mooiste moet nog komen. Want elke tuin valt of staat met de buitenplanten. Wist je dat het grootste deel van de sfeer in een tuin wordt bepaald door de planten en hoe die gecombineerd zijn?

De materiaalkeuze van bijvoorbeeld bestrating heeft invloed, en vooral de kleur en het gekozen formaat en patroon. Maar de planten doen het allermeeste.

Tuin in Oud-Beijerland, plantborders en gazon net voor aanplant. Tuin in Oud-Beijerland, plantborders en gazon net voor aanplant.

Buitenplanten

Deze tuin in Oud-Beijerland heb ik samen met de bewoners aangeplant. Ik merk dat veel mensen het samen aanplanten prettig vinden. Tijdens het planten geef ik allerlei tips over de verzorging van de plant. Hoe kun je het beste snoeien en wat moet je doen om zo lang mogelijk bloemen te krijgen? Hier zie je hoe deze tuin in de Hoeksche waard eruit ziet na aanplant.

Eindeloze leuke verrassingen

Het leuke is, met een goed beplantingsplan houdt het genieten niet meer op. Ik hoor van klanten heel vaak dat de tuin nog steeds verrassingen geeft. Dat ze zelfs in de regen even gaan kijken of er weer iets nieuws te zien is. Een tuinplant die flink gegroeid is of nu opeens bloeit. Zeker met bloembollen kan ik mensen echt versteld doen staan wat er mogelijk is met hun eigen tuin.

Wil jij ook verrast worden door mij? Neem dan contact op voor een tuinontwerp, beplantingsplan of tuinadvies.

Tuinaanleg afgerond