Vergroenster

Nieuw huis, hoe pak je de tuin aan

Nieuw huis, hoe pak je de tuin aan

Ik ken veel mensen die gaan verhuizen en niet weten waar ze moeten beginnen met de tuin. De oude tuin is niet bepaald hun smaak, of soms is er nog geen tuin. Bijvoorbeeld bij een nieuwbouwwoning die net is opgeleverd.

Zeker wanneer het je eerste tuin is, of wanneer je een totaal ander soort tuin wilt aanleggen dan je gewend bent, kan dat spannend zijn. Onthoud: alle tuiniers moeten ergens beginnen. Ook bij jou komt het vast goed! Gelukkig is de natuur vergevingsgezind. Een plant planten is echt niets meer dan een gat graven, plant erin, gat dichtmaken en liefst nog wat compost bovenop strooien. En nieuwe planten regelmatig water geven. Die compostlaag verbetert de bodem en zorgt meteen voor een mooie mulchlaag die water vasthoudt. Ideaal met de hete zomers van tegenwoordig.

Er zijn een hoop praktische tips bij het aanleggen van een nieuwe tuin, tuinrenovatie, of het bedenken van een nieuwe tuinindeling. Te veel bestrating zorgt ervoor dat het water minder goed wegloopt bij extreme hoosbuien, en donkere bestrating maakt de tuin echt een paar graden warmer in de zomer. Klimaatbestendiger is om ook eens te denken over een zogeheten halfverharding, zoals grind, split, dolomiet (oftewel Gravier d’or) of achterhoeks padvast. En vooral veel groen. Groen verkoelt niet alleen, maar uit onderzoek blijkt dat groen heel goed is voor de gezondheid. Patiënten die uitzicht hebben op groene bomen herstellen sneller dan wanneer ze op stenen muren uitkijken. Als je er over nadenkt is het heel logisch. De mens loopt al heel lang op deze aarde rond, maar zit verhoudingsgewijs pas sinds korte tijd hele dagen binnen. Dat gedrag is onnatuurlijk. Het is dus niet zo gek dat wij automatisch ontspannen bij het zien van bladeren, bloemen en vlinders. Dat geldt ook voor het horen van kabbelend water, ritselende grassen of vogelgekwetter.

Zo, nu heb ik je moed gegeven, maar hoe pak je de tuin dan aan? Bedenk eerst eens wat je precies mooi vindt. Ga eens wandelen langs andere (voor)tuinen in de buurt, zoek mooie plaatjes op pinterest. Zodra je weet wat je smaak is, kun je gaan bedenken wat je precies in de tuin wilt hebben. Een lekkere zitplek, opbergruimte voor de fietsen, oprit, plek voor de kinderen om te ravotten. Je droomtuin begint al vorm te krijgen!

Vind je de stap hierna lastig? Dan kan ik je helpen bij een tuinontwerp. Ik ontwerp tuinen in allerlei soorten en maten. Bij nieuwbouwwoningen lijken alle tuintjes vaak erg op elkaar. In de omgeving van Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht en Dordrecht worden veel nieuwe woningen gebouwd. Maar ook in de Hoeksche Waard komen prachtige huizen met tuin. Wil jij geen dertien-in-een-dozijn tuin? Door een tuinontwerper in te huren krijg je en unieke en bijzondere tuin.

Met het tuinontwerp ga je naar een hovenier die hem aanlegt, maar ik kan ook een hovenier voor je zoeken. Als je handig bent en/of weinig budget hebt, kun je er ook voor kiezen om de tuin zelf aan te leggen.

Bij het tuinontwerp houd ik altijd rekening met je budget voor de aanleg. De prijs van het ontwerp zelf verandert niet. Wel kan ik in het ontwerp keuzes maken die goedkoper zijn bij de aanleg. Zo kunnen we bijvoorbeeld stenen of planten hergebruiken in de nieuwe tuin. Dat is meteen beter voor het milieu. Het hergebruik van planten kan ervoor zorgen dat de tuin direct body heeft.