Vergroenster

Takkenril

Takkenril

Wat doe je met je snoeiafval? Gooi vooral niet zomaar iets weg. Veel takken kun je proberen in een vaas te zetten. Soms komen er bloemen aan maar ook het frisse groene blad is prachtig in een vaas. Je kunt compost maken van je snoeiafval of het versnipperen tot houtsnippers. Een gave optie is om een takkenril te maken.

Takkenril

Een takkenril in de tuin is een eenvoudige manier om je snoeiafval te hergebruiken en om meer leven in de tuin te krijgen. Zelfs in een kleine tuin kan dit een goede toegevoegde waarde zijn. Je kunt de takkenril zo groot en klein maken als je wilt.

Kies een mooie plek

Ik bekijk eerst waar de takkenril het beste tot zijn recht komt. Je mag er wel een stukje van zien, dat is juist leuk. De takkenril op de foto plaatste ik achter wintergroene planten zodat het niet te rommelig werd. Het is een ideale verstopplek voor kleine diertjes zoals pissebedden en kevertjes. En zodoende lok je meteen ook weer vogels naar je tuin!

De maat van de takkenril stem ik af op beschikbare ruimte en op de maat van het snoeiafval. Ideaal, dan hoef je niet steeds de takken klein te maken.

Vers snoeiafval

In de tuin van deze foto staat onder andere een witte kornoelje. Je ziet een stukje van de struik rechts bovenin op de foto. Deze kornoelje heeft in de winter prachtige knalrode takken. Elk voorjaar snoei je een klein deel van de takken tot de grond terug. Zodoende komen er jaarlijks frisse nieuwe takken, want de jongste takken hebben de mooiste kleur. Het verse snoeiafval gaat elk voorjaar bovenop de takkenril. De onderste takken verteren langzaam. Geweldig om dit natuurlijke proces van dichtbij te volgen.

Vind je een takkenril lastig of wil je meer weten? Ik help je graag!