Vergroenster

Eetbare tuin

Eetbare tuin

Een eetbare en toch mooie tuin? Dat valt heel goed te combineren! Wil je een eetbare siertuin of sierlijke moestuin, of juist iets daar tussenin? Alles is mogelijk. Zelfs een eetbare voortuin kan prachtig zijn.

Jardin potager

De Fransen noemen zo’n geweldig concept een Jardin potager. Klinkt meteen al veel chiquer dan moestuin. Bij een moestuin denkt men vaak aan rijen met dezelfde groenten en kale grond in de winter. Een eetbare tuin kan juist heel afwisselend, spannend en sierlijk zijn. Hoe je dat precies indeelt, hangt helemaal van jouw wensen af.

Voedselbos

Voedselbossen zijn helemaal hip en happening. In feite bestaat een voedselbos uit eetbare natuur die langer dan één seizoen meegaat. Denk aan bomen en struiken met eetbare vruchten of noten. Die geven jaar na jaar oogst, in tegenstelling tot een bloemkool die na het opeten geen plezier meer oplevert. Voedselbossen en permacultuur zijn nauw verweven. Heel leuk om je in dit onderwerp te verdiepen als je met een eetbare tuin aan de slag gaat.

Palmkool

Eetbare bomen en struiken

Een appelboom en perenboom zijn ontzettend gaaf, maar ook een hazelnoot (hazelaar) geeft veel vreugde. Een walnoot is een boom die nogal groot wordt, heb je daar geen ruimte voor kies dan eens een aalbes of een kruisbes. Er zijn mogelijkheden genoeg. Ook zijn er veel eetbare klimplanten, zoals de druif en hop. Van hop kun je ook thee zetten. Zelfs in de kleinste tuin is altijd wel ruimte voor een aardbeiplantje. Leuk is ook de minder bekende bosaardbei.

Kleine tuin

Heb je weinig ruimte? Maak dan een combinatie van siertuin en moestuin in één! Dat past altijd. Als je je erin gaat verdiepen zijn er echt prachtige eetbare planten. Natuurlijk strelen bomen met fruit, zoals kersen, het oog. Vaak hebben zij ook een uitbundige bloesem. Maar wat dacht je van groenten? Het blad van snijbiet, palmkool (cavolo nero, oftewel een soort Italiaanse boerenkool), venkel maar ook gewone biet is vaak goed te combineren in je plantenborder. In plaats van de veelgebruikte sierewt (Lathyrus) kun je ook eens een eetbare bonensoort in je achtertuin laten klimmen. Kies je een mooie soort dan heb je vaak prachtige bloemen. Mijn favoriet is de Oost-Indische kers. Heerlijk in een salade. Het blad bevat zelfs veel meer vitamine C dan sla!

Voorbeeldtuinen

Vergroenster heeft al verschillende eetbare tuinen ontworpen. Kijk eens naar deze eetbare voortuin of naar dit project met een verborgen moestuin

Zelf zaaien in je siertuin

Is je tuin net aangelegd? Dan is er het eerste jaar nog veel ruimte tussen de vaste planten. Ze moeten immers nog groeien. Hoe leuk is het dan om deze aan te vullen met eenjarige eetbare planten of plukbloemen, zodat je ook het eerste jaar al extra kunt genieten.

Snijbiet

Smakelijke en mooie eetbare planten om te zaaien zijn bijvoorbeeld:

En wist je dat veel inheemse planten ook eetbaar zijn?