Vergroenster

Strooiplanten

Strooiplanten

Kun jij ook zo genieten van de natuur? Gebruik dan eens strooiplanten in de tuin. Dat kan ook prima in een bedrijfstuin of geveltuin.

Verrassingen van de natuur

In mijn beplantingsplannen gebruik ik graag strooiplanten. Dat zijn planten die zichzelf goed uitzaaien en goed combineren bij andere bloemkleuren. De plant verplaatst zich naar de fijnste plek, zo is de natuur en dat geeft elk jaar weer speelse verrassingen.

Akelei Akelei

Gebruik strooiplanten niet in groepen maar hier en daar tussen de border. Je hebt strooiplanten die niet heel oud worden (bijvoorbeeld 2 jaar), of strooiplanten die ouder worden. Deze eigenschappen zijn van belang bij het kiezen van de aantallen die je toevoegt aan de tuin.

Voorbeelden

Een voorbeeld van een overbekende strooiplant is ijzerhard (Verbena bonariensis). Dit is een leuke toevoeging aan de tuin, zeker gecombineerd met robuuste houten palen of andere houten elementen. Voor een kleine tuin is de Verbena bonariensis iets te hoog, de ‘Lollypop’ is een variant die lager blijft. Er zijn nog heel veel andere geweldige verbena’s, zoals de Verbena officinalis.

Verbascum (Toorts), Digitalis (Vingerhoed) en Aquilegia (Akelei). Elk van deze planten heb je in verschillende soorten en kleuren. Een lager blijvende favoriet van mij is fijnstraal (Erigeron karvinskianus). Fijnstraal geeft een ontzettende lange bloeitijd en doet het ook goed op drogere plekjes.