Vergroenster

Pergola

Pergola

Een pergola in de tuin kan zoveel toevoegen aan de tuinindeling. Een saaie tuin wordt spannender, als je het slim aanpakt creëer je een mooi doorkijkje.

Stevigheid

Belangrijk is dat de pergola lang stevig blijft, zeker als je een schommel aan de pergola wilt maken. Dit gaat over de staande pergolapalen, maar ook over de liggende delen.

Het ondergrondse deel kan van hetzelfde materiaal (bv. hardhout) of ander materiaal worden gemaakt, mits het sterk genoeg is en lang meegaat.

Materiaal

Een pergola kun je van allerlei materialen maken. Hier zie je pergola’s van kastanjehout. Kastanje geeft weer een hele andere sfeer dan Robinia of Douglashout. Let bij hardhout altijd op de herkomst (zo min mogelijk transportkilometers), de impact voor het milieu en op het FSC-keurmerk.

Tuinrenovatie in Oud-Beijerland met pergola. Tuinrenovatie in Oud-Beijerland met pergola.

Van een duurzame houten pergola heb je jaren plezier.

Maar je kunt een pergola ook maken van metaal. Denk aan cortenstaal, zwart metaal of staal. Bij een tuinontwerp laat ik liefst het materiaal van de pergola ergens in de tuin terugkomen als detail. Zo wordt de tuin één geheel.

Sfeerbepalend

Het materiaal en de kleur van de pergola bepaalt meteen de sfeer. Zo kun je de tuin een natuurlijke of juist stoere en industriële sfeer geven.

De dikte van een pergola heeft ook veel invloed. Een smalle dunne pergola oogt veel sierlijker dan dikke robuuste palen.

Tuinrenovatie in Hendrik-Ido-Ambacht met pergola. Tuinrenovatie in Hendrik-Ido-Ambacht met pergola.

Hergebruik

Ontzettend leuk is het om een pergola te maken van hergebruikte materialen. Geweldig in een ecologische tuin en beter voor de portemonnee.

Heb je nog bouwstempels over van de verbouwing van je huis? Ideaal als stoer detail van de pergola. Hier lees je meer over duurzame tuinmaterialen.

Wil je hout hergebruiken, let er dan op hoe lang het hout nog meegaat. Ook of en hoe het behandeld is, is erg van belang. Je wilt namelijk niet dat er giftige stoffen in de tuin belanden. Tegenwoordig zijn er milieuvriendelijke manieren om hout te verduurzamen, maar vroeger werden er hele andere methodes gebruikt.

Klimplant

Elke pergola heeft een klimplant nodig, is mijn mening. Zo wordt de pergola echt onderdeel van de tuin. Je hebt woeste klimplanten, maar ook hele sierlijke of wintergroene klimplanten. Voor elke pergola en sfeer is er een bijpassende klimplant.

Ik help je graag met een prachtig ecologisch tuinontwerp, met of zonder pergola. Neem contact met mij op.

Pergola met klimplant