Vergroenster

Halfwintergroene planten

Halfwintergroene planten

Er bestaan groenblijvende tuinplanten, buitenplanten die hun blad verliezen, half groenblijvende planten en exemplaren waarvan het blad gedurende het jaar verandert van kleur. Hoe pas ik die toe in de tuin?

Bij een beplantingsadvies zijn de wensen van de bewoners altijd mijn startpunt. Welke bloemkleuren vind je wel of niet mooi? Veel mensen houden van paars, roze en wit, maar er zijn ook mensen die warme tinten prachtig vinden. En veel groen uiteraard.

50 tinten groen

Groene planten zijn niet ‘gewoon’ groen. Elke plant heeft een net iets andere tint. Juist een subtiel of heftig verschil in groentint kan een combinatie maken of breken.

Heb je al eens nagedacht over verschillende bladkleuren, zoals rood blad, lichtgroen, donkergroen of juist meer grijsgroen blad? Het liefst wissel ik bladkleuren met elkaar af voor wat spanning, maar ik ben voorzichtig met te veel rood blad. Dat maakt het soms te heftig.

Wintergroene tuinplanten

Een veelgehoorde wens is het gebruik van wintergroene planten. Soms wordt dit zó belangrijk, dat het veel invloed gaat hebben op het eindresultaat. Ik waarschuw mensen daarom altijd dat wintergroen vaak beperkte bloei betekent. Ook is de plant het hele jaar door hetzelfde is.

Dat kun je mooi vinden, maar verkeerd gecombineerd kan het ook saai worden. Een tuinplant kan immers niet op alle vlakken uitblinken.

Winterbloeiende boom: sierkers Winterbloeiende boom (sierkers)

Planten die niet wintergroen zijn, verliezen hun blad. Als je de juiste soorten kiest gaan ze eerst nog knallen met een prachtige gele, oranje of rode herfstkleur voordat ze het blad verliezen. Als het dan ook nog eens een boom of struik is die in het vroege voorjaar bloemen, besjes of lekkere geur heeft, dan heb je drie seizoenen een totaal ander beeld in de tuin, terwijl de plant niet wintergroen is.

Winterharde planten

Wintergroene planten zijn planten die in de winter hun blad houden. Dat betekent dat ze doorgaan met verdampen, ook als het vriest. Wanneer de wortels bevroren zijn, kan de plant zodoende doodvriezen, omdat hij wel vocht uit de bodem wil opnemen voor de verdamping, maar dat niet kan.

Veel wintergroene planten zijn daarom niet zo winterhard oftewel vorstbestendig. Nog een reden om wintergroen met niet-wintergroen af te wisselen.

Borderplanten die in het eerst (uitbundig) bloeien en dan afsterven zijn vaak mega sterk. Ze verstoppen zich diep onder de grond en komen in de lente weer naar buiten.

Wintersilhouet

Maar… zonder wintergroene planten heb ik toch een kale tuin in de winter? Nee hoor. Er zijn ook heel veel planten die een prachtig wintersilhouet hebben. Siergrassen zijn de meest bekende.

Er bestaan siergrassen die ook in de winter groen zijn, maar de meeste grassen worden bruin. Bruin is ook een tint! Met een laagje rijp is het een prachtig gezicht. Zeker op een mistige winterochtend en gecombineerd met prachtige zaaddozen van verwelkte bloemen.

Halfwintergroen

En om het helemaal ingewikkeld te maken, bestaan er ook halfwintergroene planten. Dat zijn planten die bij een milde winter volledig groen blijven, maar bij strenge vorst alsnog afsterven. Vaak zijn dit ook de eerste planten die weer groen worden in het voorjaar. Denk aan nagelkruid, bepaalde geraniums en liguster.

Afwisselen en combineren

Kortom, de truc is om zo veel mogelijk eigenschappen van planten te combineren. Liefst wissel ik wintergroene planten af met planten die halfwintergroen zijn, een andere bladtint hebben, heel lang bloeien of juist extra laat of vroeg bloeien. En ja… er bestaan ook winterbloeiende planten! Dat zijn mijn favorieten. Duizelt het je of zou je dit graag willen toepassen in je eigen tuin maar weet je niet hoe? Neem contact met me op en ik help je graag.