Alternatieven voor gras in schaduw
Regelmatig krijg ik vragen naar aanleiding van mijn blog over alternatieven voor gras. Die vragen gaan met name over situaties in de schaduw die intensief belopen worden.
In die blog worden de meest uiteenlopende opties besproken. Mijn blog over het klavergrasveld is hierop een aanvulling. Maar… heb je te maken met een intensief belopen plek in de volle schaduw? Dan blijft het lastig. Gras wil daar liever niet groeien. Er bestaat schaduwgras en dat kan het iets beter aan, maar echt geweldig wordt het nooit.
Elke oplossing is afhankelijk van veel factoren. Denk aan locatie, grondsoort en oorzaak van de schaduw. Schaduw van een gebouw is bijvoorbeeld heel anders dan schaduw van een boom die in de winter zijn blad verliest. Je hebt natte en droge schaduw, etc.
Algemene tips
Hier zet ik wat tips voor gras in de schaduw op een rij:
- wil je toch iets gras-achtigs, dan kun je graszaad mengen met klaver. Hier lees je meer over een klavergrasveld maken. Ik ken iemand die dit een jaar geleden heeft gedaan en dat werkt vooralsnog goed. Die persoon heeft echter geen kleine kinderen;
- beter is het mengen van schaduwgraszaad met zaden van verschillende (inheemse) lage schaduwplanten. De planten die het het meeste naar hun zin hebben ‘winnen’ en mogen daar blijven groeien. Maar… daar bestaan voor zover ik weet geen standaard mixen voor. Of ze zijn in ieder geval niet makkelijk verkrijgbaar. Je kunt op internet onderzoek doen en handmatig wat praktische plantsoorten kiezen. Die zaden meng je dan met het schaduwgraszaad. Let er op dat er geen soorten in de mix zitten die hoog worden (onhandig met belopen). Als kinderen op het gazon gaan spelen vermijd je ook soorten die giftig zijn, zoals Aquilegia (akelei).
Geen zin in maaien? Kies dan voor bodembedekkers. Dat zijn tuinplanten die laag blijven en de bodem goed bedekken. Er zijn exemplaren die het heel goed doen in de schaduw, zoals stekelnootje (Acaena) of maagdenpalm (Vinca). Wie creatief is kan ontzettend leuke dingen bedenken met deze lage planten, maar je kunt er vaak niet op lopen. Dan gaan ze op termijn dood. Geen probleem, met staptegels is dat zo opgelost.
Lage, wintergroene schaduwplant. Als de schaduwplant niet tegen betreden kan, is dit goed op te lossen met staptegels.
Halfverharding
Zijn de bovengenoemde opties om welke reden dan ook niet gewenst, dan zou ik voor een halfverharding kiezen. Denk dan bijvoorbeeld aan:
- houtsnippers of boomschors. Verdiep je hier eerst in. Er zit verschil in kwaliteit, levensduur en formaat. Welke soort je kiest hangt af van de behoefte;
- perziksteen (perzikpitten) of andere pitten (je hebt allerlei soorten, bijvoorbeeld abrikoos en macadamia). Let erop dat halve pitten een scherper randje hebben dan hele pitten. Op de foto bij deze blog zie je perzikpitten.
In mijn algemene blog over alternatieven voor gras lees je meer over dit soort halfverhardingen
Zitplek met perzikstenen net na een flinke regenbui
Wees creatief met de indeling
Ik hoop dat ik je voldoende tips heb gegeven om niet naar kunstgras te grijpen. Ben je er toch nog niet helemaal uit? Denk er dan eens aan om de indeling van de buitenruimte te veranderen.
Is het een tuin, dan kun je in de diepste schaduwhoeken bijvoorbeeld een koele zitplek maken of een schaduwplantenborder.
Betreft het een schoolplein, dan kun je misschien een gave natuurlijke waterspeeltuin creëeren. Met (holle) boomstammen en een waterpomp kun je de gaafste dingen bedenken, compleet met modderstroompje. Denk ook eens aan een blotevoetenpad (voel met je voeten verschillende materialen), wilgentenentunnel, wadi met stapstenen, schommel met daaronder houtsnippers etc.
Zodoende kun je het gazon opschuiven naar de plekken die iets meer zon krijgen, waardoor je meer mogelijkheden hebt.
Is het een bedrijfstuin of andere buitenruimte die weliswaar in de schaduw ligt maar niet zo intensief belopen wordt? Dan zijn er veel meer alternatieven mogelijk met laagblijvende schaduwplanten. Hierover lees je meer in de algemene blog over alternatieven voor gras.
Hulp nodig?
Kom je er na het lezen van mijn drie blogs nog steeds niet uit? Ik help je graag! Op deze pagina zie je mijn prijzen en de mogelijkheden. Denk er rustig over na. Neem gerust contact met mij op.