Vergroenster

Alternatieven voor gras in schaduw

Alternatieven voor gras in schaduw

Regelmatig krijg ik vragen naar aanleiding van mijn blog over alternatieven voor gras. Die vragen gaan met name over situaties in de schaduw die intensief belopen worden.

In die blog worden de meest uiteenlopende opties besproken. Mijn blog over het klavergrasveld is hierop een aanvulling. Maar… heb je te maken met een intensief belopen plek in de volle schaduw? Dan blijft het lastig. Gras wil daar liever niet groeien. Er bestaat schaduwgras en dat kan het iets beter aan, maar echt geweldig wordt het nooit.

Elke oplossing is afhankelijk van veel factoren. Denk aan locatie, grondsoort en oorzaak van de schaduw. Schaduw van een gebouw is bijvoorbeeld heel anders dan schaduw van een boom die in de winter zijn blad verliest. Je hebt natte en droge schaduw, etc.

Algemene tips

Hier zet ik wat tips voor gras in de schaduw op een rij:

Halfverharding

Zijn de bovengenoemde opties om welke reden dan ook niet gewenst, dan zou ik voor een halfverharding kiezen. Denk dan bijvoorbeeld aan:

In mijn algemene blog over alternatieven voor gras lees je meer over dit soort halfverhardingen

Perzikpitten alternatief voor gras Zitplek met perzikstenen net na een flinke regenbui

Wees creatief met de indeling

Ik hoop dat ik je voldoende tips heb gegeven om niet naar kunstgras te grijpen. Ben je er toch nog niet helemaal uit? Denk er dan eens aan om de indeling van de buitenruimte te veranderen.

Is het een tuin, dan kun je in de diepste schaduwhoeken bijvoorbeeld een koele zitplek maken of een schaduwplantenborder.

Betreft het een schoolplein, dan kun je misschien een gave natuurlijke waterspeeltuin creëeren. Met (holle) boomstammen en een waterpomp kun je de gaafste dingen bedenken, compleet met modderstroompje. Denk ook eens aan een blotevoetenpad (voel met je voeten verschillende materialen), wilgentenentunnel, wadi met stapstenen, schommel met daaronder houtsnippers etc.

Zodoende kun je het gazon opschuiven naar de plekken die iets meer zon krijgen, waardoor je meer mogelijkheden hebt.

Is het een bedrijfstuin of andere buitenruimte die weliswaar in de schaduw ligt maar niet zo intensief belopen wordt? Dan zijn er veel meer alternatieven mogelijk met laagblijvende schaduwplanten. Hierover lees je meer in de algemene blog over alternatieven voor gras.

Hulp nodig?

Kom je er na het lezen van mijn drie blogs nog steeds niet uit? Ik help je graag! Op deze pagina zie je mijn prijzen en de mogelijkheden. Denk er rustig over na. Neem gerust contact met mij op.