Vergroenster

Leer luinieren

Leer luinieren

Tuinieren is gezond en geeft veel plezier. Onthoud: het hoeft niet perfect.

Tuinieren is eng, spannend en soms hard werken, maar je krijgt er veel moois voor terug. Ook jij kunt het. Maak het jezelf niet te moeilijk. Leer luinieren, oftewel lui tuinieren.

Buitenlucht

De mens is gewend om veel meer buiten te leven dan we nu doen. Frisse lucht happen is een eerste levensbehoefte. Buiten maak je vitamine D aan, beweeg je en kom je beter tot rust. Ga eens sporten in de buitenlucht of… tuinieren!

Help de natuur

Als kind zag ik tuinen die wekelijks geharkt werden. Ik begrijp de behoefte om alles netjes te maken, maar voor de natuur hoeft het niet. Planten groeien beter als je de afgevallen bladeren laat liggen, vogels maken hun nest van rondslingerende takjes en veel dieren overwinteren in verdorde bloemstelen en onder bladeren.

De juiste plant op de juiste plaats

Als de tuin niet te netjes en perfectionistisch hoeft te zijn, kun je gaan luinieren. Dat is veel leuker en relaxter. Tuinieren is niet meer dan een gat graven, plant erin, gat dichtmaken en de plant verzorgen. Probeer het eens.

Als je planten kiest die bij de grondsoort, zonhoeveelheid en waterbehoefte passen, is er een hele sterke basis. Planten in potten of verhoogde plantenbakken hebben meer water nodig (in een hete zomer dagelijks) dan planten in de volle grond.

Tuinieren is leren kijken

Ga op een stoel zitten en kijk naar de planten. Hangt hij meer dan gisteren? Dan heeft hij dorst. Geef water en je zult zien dat hij meer rechtop gaat staan. Observeer wat de plant doet na een snoeibeurt of regenbui en maak regelmatig foto’s zodat je de ontwikkeling ziet gedurende de seizoenen. Daar leer je het meest van.

Weekblad de Brug leer luinieren

Bijzondere ervaringen

Ik ken veel mensen die enthousiast zijn gaan tuinieren na het vergroenen van de tuin.

Zo viel me laatst tijdens het aanplanten van een nieuwe tuin iets bijzonders op. We deden dat samen, want vooral de vrouw wilde leren tuinieren. Het was juist de man die totaal tot rust kwam met zijn handen in de klei. Hij ging er totaal in op en genoot met volle teugen.

Mijn dag kan niet stuk wanneer iemand vertelt dat haar dochter liefst haar outfit met aardbeiprint draagt vanwege de aardbeienplanten in de tuin. Ook vertelde laatst een man dat hij sinds mijn beplantingsplan tegenwoordig anders naar andermans tuinen kijkt. Hij merkt meer op en geniet van details.

Geweldig vind ik het om mensen te helpen die wel een groen hart hebben, maar nog niet zulke groene vingers.

Durf!

Wees niet bang of streng voor jezelf en start met kleine stappen. Zo geeft tuinieren een ontzettend voldaan gevoel. Het is een sportieve hobby die ik iedereen van harte kan aanraden.

Heb jij een groen hart maar geen groene vingers? Tover je tuin in kleine stapjes om tot een groen paradijs en je zult zoveel gelukkiger worden.

Dit artikel is op 31 juli 2024 verschenen weekblad De Brug.

Lianne Groeneveld van Vergroenster is tuinontwerper en schrijft regelmatig in De Brug over vergroenen en tuinen. Meer handige tips zijn hier te vinden.