Vergroenster

Schaduwtuin

Schaduwtuin

Heb je een schaduwtuin of een zonnige tuin met een schaduwhoekje? Gefeliciteerd!! Daar kun je zoveel leuke dingen mee doen. Veel mensen weten niet dat er ontzettend leuke schaduwplanten zijn. En met de hete zomers van tegenwoordig, ben je blij als je een zitplek in de schaduw hebt. Een bankje is al genoeg.

Bladtinten

Groen blad is er in allerlei tinten. Is je dat wel eens opgevallen? Je hebt lichtgroen, donkergroen, grijsgroen, wittig groen, roodachtig groen, en ga zo maar door. Als je goed kijkt, zul je zien dat de groentint door het jaar heen ook verandert. Zelfs bij wintergroene planten (die dus jaarrond hetzelfde blad houden) zie je verschil. In het voorjaar is het blad frisser en lichter dan later in het seizoen. In de schaduw is het ontzettend leuk om dit af te wisselen.

Schaduwplanten

Er bestaan speciale tuinplanten voor de schaduw. Sommige planten willen diepe, volle schaduw, maar er zijn er ook die een tikje zon kunnen of willen hebben. Afhankelijk van de situatie en hoe nat of droog de bodem op die plek is, kan ik spelen met de toe te passen planten. Daarbij houd ik altijd rekening met verschillende tinten groen. Eén lichter gekleurd plantje kan de hele boel opfrissen.

Ook zijn er bloembollen die in de schaduw groeien. Daarmee kun je een schaduwtuin extra opfleuren.

Schaduwplant met hommel Ook in de schaduw komen er allerlei leuke bezoekers langs.

Wat voor schaduw?

Je hebt schaduw en schaduw. Let er maar eens op wanneer het heet is in de zomer. Schaduw van een parasol is warmer dan schaduw van een boom. Een boom laat door zijn bladeren een tikje zonlicht door. Hoe dichtgegroeid de kroon van de boom is, bepaalt hoe dicht de schaduw is. Dit verschilt per soort. Maar ook de leeftijd van de boom heeft invloed. Hoe ouder de boom, hoe dieper de schaduw.

Het gekke is, ook al laat een boom een tikje zonlicht door, toch is die schaduw koeler. Dat komt doordat een boom water verdampt. Zie het als een soort zweten dat de natuur gebruikt om het lichaam van de boom te koelen. Elke boom heeft zijn eigen waterbehoefte. Zo is een plataan een enorme zuipschuit, waardoor de grond onder de boom droger zal zijn. Een plek die bij hevige regen vaak overstroomt zal langer nat blijven en een verhoogde plantenbak is meestal droger dan de omgeving.

Plantkeuze

Hoe de situatie ook is, natte of droge grond, volle schaduw of halfschaduw, van elke situatie kan ik iets moois maken. Daarbij kijk ik altijd naar hoe een plant in de natuur groeit. Zo zijn er klimplanten (denk aan de clematis) die in de natuur tegen een boom groeien. Zij willen graag met hun wortels in de schaduw staan, maar met hun bloemen toch wat zon vangen.

Experimenteer

Je kunt alles nog zo goed uitdenken van te voren, het blijft natuur. En dat is juist het leuke! Een tuin is nooit af. Kijk of een plant het naar zijn zin heeft op zijn plekje. Gaat het beter of slechter als er meer zon en hitte is geweest? Gooi geen buitenplanten weg. Het voorjaar of de herfst zijn de ideale momenten om bestaande planten te verplaatsen naar een beter plekje.

Tuin op het zuiden

Een tuin op het zuiden heeft vaak ook een schaduwplek. Ik zie regelmatig tuinen die vol in de zon liggen, maar achterin de tuin een heg, schutting, schuur of garage bevatten die schaduw geven. En dat is dan meestal ook precies de plek waar je naartoe kijkt vanuit het raam (zichtlijn). Daar wil ik het liefst zo veel mogelijk groen toepassen. En dat kan ook! Bijvoorbeeld met struiken of klimplanten.

Jazeker, er zijn ook klimplanten die het in de schaduw doen. Je hebt dan beperktere keuze, vooral als je ze ook nog wintergroen wilt hebben, maar het is zeker mogelijk. Het vergt wat creativiteit, maar daar help ik je graag bij.

Met een beplantingsplan of tuinadvies kan ik zorgen dat jouw schaduwplek niet meer somber is maar gaat schitteren.