Vergroenster

Zo lang mogelijk bloemen

Zo lang mogelijk bloemen

Veel schaduwplanten bloeien in de lente of de herfst. Dat is toevallig, zou je denken. Nee hoor, de natuur heeft dit bewust zo geregeld. In onze tuinen en andere buitenruimtes hebben we vaak te maken van een schaduw van een huis, schutting of overkapping bijvoorbeeld.

Maar in de natuur komt schaduw vooral van bomen en (grote) struiken. Veel bloemen ruiken sterker als er meer zon op schijnt, daarom zorgen schaduwplanten ervoor dat ze bloeien vóórdat de bomen blad krijgen of nadat het blad gevallen is. In het voor- of najaar dus.

Jaarrond bloemen

Voor de insecten en de mens vind ik het belangrijk dat er zo lang mogelijk bloemen zijn in een tuin. Als het kan jaarrond zelfs. Dus zie ik de bloeitijd van schaduwplanten niet als een probleem maar als een kans. Want zonplanten bloeien juist vooral in de zomer, dus hier maken we nuttig gebruik van.

In een beplantingplan stem ik de planten zodanig af dat er altijd een verrassing is. In het voorjaar is dit deel van de tuin spannend, in de zomer dat deel van de tuin verrassend, in de herfst heb ik liefst een grotere plant of struik met mooi herfstblad. En de winterbloeiers, die zet ik liefst wat dichter bij het raam zodat je niet per se naar buiten hoeft om ze te zien. Vanaf februari al lok ik je de tuin in met bloembolletjes.

Tuinplant met lange bloei Sierlijke bloem aan een klimplant (Clematis).

Kleur in de tuin

Veel mensen willen graag wintergroene planten. Zoals je in deze blog kunt lezen, ben ik daar voorzichtig mee.

Wintergroen betekent dat planten hun blad in de winter niet verliezen. Ze zien er dus het hele jaar door hetzelfde uit, behalve wanneer ze bloeien. Maar veel wintergroene planten bloeien niet uitbundig. Logisch: je kunt niet overal in uitblinken.

Daarom combineer ik het liefst wintergroene planten met sterke tuinplanten vol bloemen. Afhankelijk van je smaak kan ik verschillende bloemkleuren combineren in een rustige setting of juist laten knallen. Het allerleukste vind ik zelf de afwisseling van een klein sierlijk bloemetje waarvoor je echt op je knieën moet, met een grote uitbundige bloem. Uitbundige bloemen bloeien vaak maar kort, dus het combineren houdt het spannend.

Duizelt het je maar wil je wel graag langer en mooiere bloemen in de tuin? Ik help je graag.