Vergroenster

Mediterraanse ecologische tuin

Mediterraanse ecologische tuin

Je bent op vakantie geweest naar een mediterraan land zoals Italië, Spanje, Zuid-Frankrijk of Griekenland of wilt daar graag naartoe. Het liefst zou je die sfeer in je tuin willen brengen. Dat kan! Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Ik ben ecologisch tuinontwerper, dus ik houd altijd rekening met de natuur. Wat ik nu ga vertellen is vanuit die achtergrond ingegeven.

Kleurgebruik

In een warm land zie je veel lichtgekleurde materialen. Allerlei natureltinten komen voorbij in stucwerk, schilderwerk etc. Ook worden materialen zoals hout door de felle zon al snel lichter van tint. Pas deze tinten toe in de tuin en je ziet direct verschil.

Bijkomend voordeel is dat een cremekleurige of andere lichte tegel veel koeler is in een hete zomer dan een donkergrijze tegel.

Halfverhardingen zoals grind en split heb je in veel lichte tinten. Zelf ben ik ook erg fan van Achterhoeks padvast. Een materiaal dat lijkt op een jeu-de-boulesbaan, maar dan iets lichter. En het wordt gewonnen in Nederland, dus zijn er minder transportkilometers. Kijk ook eens op marktplaats voor tweedehands materialen in warme tinten.

Grijsgroene buitenplant Ezelsoor (Stachys byzantina) en anemoon.

Plantkeuze

Planten maken de sfeer helemaal af. Als je een beperkt budget hebt en één ding wilt aanpassen om de tuin mediterraanser te laten ogen, wijzig dan de planten. Dat maakt direct een flink verschil!

Palmbomen vallen wat mij betreft af. Ze horen niet in Nederland omdat ze niets doen voor de insecten hier. En als je door de klimaatverandering een nat of koud jaar hebt, gaat die dure boom dood.

Nee, voor een onderhoudsvriendelijke tuin heb ik een betere tip: kies planten die lijken op mediterrane planten.

Familieleden

Hoe krijg je dan wel een mediterraanse tuin die ook nog goed is voor de dieren? Pluis de familie uit.

In Italië zie je bijvoorbeeld veel pijnbomen (Pinus). Klopt, van de pijnboompit. Neem je een grove den (Pinus sylvestris), dan heb je een dennenboom met dezelfde sfeer die het wel goed doet in Nederland. Hij wordt hij nogal groot voor een kleine tuin, maar daarvoor heb je weer kleiner blijvende varianten.

Tuinplant met grijsgroen blad Grijsgroene tuinplant (prikneus) die later een witte bloem krijgt.

Dit trucje kun je bij allerlei planten uithalen. Zo zijn er veel schermbloemen, siergrassen en wolfsmelken die absoluut mediterraans ogen en een inheems familielid hebben. Inheems betekent dat de plant van oorsprong uit Nederland komt. Dat zijn ijzersterke planten die veel doen voor de dieren.

Grijsgroen blad

Een plant is niet gewoon groen, maar kan allerlei tinten hebben. Lichtgroen, donkergroen, grijsgroen en zelfs wit. En juist die lichte tinten in het blad geven een mediterraans uiterlijk.

Ik zou je tuin niet volproppen met planten met grijsgroen of haast wit blad. Dat is te heftig en rommelig. Nee, je kiest verschillende groentinten en voegt hier en daar een toefje lichtgekleurd blad toe.

Vul dat aan met planten die wel in Zuid-Europese landen groeien maar ook in Nederland goed winterhard zijn. Zo is de ezelsoor (Stachys byzantina) een hele makkelijke plant en bijenmagneet, maar ook kruiden zoals rozemarijn, salie, oregano of marjolein. Die kun je opeten maar als je niet te veel plukt, krijg je prachtige bloemen waar insecten dol op zijn.