Vergroenster

Tuinaanleg

Tuinaanleg

Het proces van een tuinaanleg is zo ontzettend leuk. Een tuinaanleg begint bij een goed ontwerp. Mensen benaderen mij vooral omdat ze op zoek zijn naar een natuurrijke tuin die de natuur een handje helpt. Dat kan met een volledig ontwerp, maar soms is de basis al goed en is er alleen een plantenplan nodig.

Hier zie je het proces van de tuinaanleg van een project in Hendrik-Ido-Ambacht. Als tuinontwerper bedacht ik allerlei handige en ecologische oplossingen die precies pasten bij de wensen van de bewoners.

Hovenier inhuren

Al tijdens het kennismakingsgesprek vraag ik of je de tuin wilt laten aanleggen door een hovenier of dat je het zelf wilt doen. Ik kan je helpen aan een hovenier waar je prettig mee samenwerkt, die oog heeft voor de natuur en die gespecialiseerd is in moderne tuinen.

Tuinaanleg stapelmuur  tuinbank in Hendrik-Ido-Ambacht.
Tuinaanleg vlonder
Tuinaanleg verhoogde plantenborder kruidenbak.

Handen uit de mouwen

Mijn ervaring is dat mensen vaak een (klein) deel zelf willen doen. Dat kan bijvoorbeeld het leeghalen van de oude tuin zijn vanwege kostenbesparing.

Deze mensen uit Hendrik-Ido-Ambacht zijn erg handig en wilden zelf graag een deel van hun tuin aanleggen. Zo maakten ze zelf de vlonder en een aantal stapelmuurtjes van de oude tegels in de tuin. Zo hoefden ze de tegels niet af te voeren. Dit scheelt geld. Bovendien geeft hergebruik een uniek resultaat en is het ook nog eens heel leuk om zelf iets (kleins) te hebben bijgedragen aan je eigen tuin. Het resultaat van deze tuinaanleg in Hendrik-Ido-Ambacht bekijk je hier.

Het proces

Het proces van tuinaanleg gaat de ene keer sneller dan de andere keer. Dit is met name afhankelijk van hoe snel je zelf actie neemt.

Ik heb meegemaakt dat mensen de overkapping al aan het plaatsen waren toen ik langskwam voor een intake van een tuinontwerp. Er zijn ook mensen die de tuinaanleg juist stapsgewijs willen doen. Dit doen ze bijvoorbeeld omdat ze zo kunnen sparen voor de volgende grote uitgave (zoals een overkapping of vlonder), maar sommige mensen vinden het vooral leuk om het stapsgewijs te doen.

Wanneer je eerst het terras aanlegt bijvoorbeeld, heb je minder overlast van rommel in huis, maar kun je vervolgens rustig nadenken waar je precies het pad of klein schaduwterras wilt. Hoe beter je je tuin leert kennen, hoe beter je weet waar de fijne zonplekjes en koele schaduwplekjes zijn.

grind met kruipplant

Snel resultaat

Wil je snel resultaat? Onthoud dan dat hoveniers vaak in het voorjaar volgeboekt zitten. Zeker in de omgeving waar ik veel werk. Denk aan Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht, Dordrecht, Sliedrecht, Heerjansdam of Barendrecht.

Wanneer je in februari of maart contact opneemt met een hovenier, ben je vaak al te laat voor tuinaanleg in het voorjaar. Je bent dan bijvoorbeeld pas in de zomer aan de beurt. Na een kennismakingsgesprek duurt het een paar weken voordat het tuinontwerp af is. Meestal start de hovenier pas nadat het tuinontwerp definitief is, zodat hij precies weet waar wat komt.

Start met tuinontwerp of plantenplan

Is het nu voorjaar en wil jij snel actie ondernemen? Perfect! Neem dan nu contact op voor een tuinontwerp of plantenplan. Na ons kennismakingsgesprek ga ik alvast voor je aan de slag, zodat je ondertussen kunt kijken welke hovenier je wilt inhuren. Perfect, want als de tuin in het zomer of het najaar wordt aangeplant is dat ideaal voor de buitenplanten.

Aanplant in herfst

Wist je dat het najaar de beste tijd is om tuinplanten te planten? De grond is dan nog warm, maar het regent meer dan in de zomer. Als je in de herfst aanplant kunnen de planten goed wortels vormen en heb je het volgende voorjaar grotere en mooiere planten. Eigenlijk is aanplant in de herfst gunstiger dan in de lente. Dat wordt genieten!

Aanleg stapelmuur voor verhoogde plantenbak en bankje in Hendrik-Ido-Ambacht