Vergroenster

Vlonder

Vlonder

Als ik mensen spreek omdat zij een tuinontwerp willen laten maken door mij, dan hoor ik vaak dat ze een vlonder willen. Mijns inziens moet een vlonder functioneel zijn. Dus neem niet zomaar een vlonder in de tuin, denk er goed over na.

Verzakte tuin

Een vlonder kan heel nuttig zijn bij een verzakte tuin. Het is belangrijk om te onderzoeken waardoor de tuin verzakt is.

Bestaat de ondergrond uit veen? Dan kun je wel ophogen, maar het zal in de toekomst weer verzakken. Dat speelde bijvoorbeeld bij deze tuinaanleg in Hendrik-Ido-Ambacht.

Een verzakte tuin kun je ophogen door grond aan te voeren, maar dat is niet heel duurzaam voor het milieu. Als ecologisch tuinontwerper probeer ik zo veel mogelijk met een gesloten grondbalans te werken, waar mogelijk. Dat betekent dat je geen grond afvoert of aanvoert als het voorkomen kan worden.

Vlonder Hendrik-Ido-Ambacht met bloeiende tuinplant. Vlonder in Hendrik-Ido-Ambacht met bloeiende tuinplant.

Grond aan- en afvoeren is tegenwoordig erg duur geworden, dus een gesloten grondbalans is voordeliger voor je portemonnee.

Tuinaanleg met vlonder

Een mooie oplossing voor een tuinverzakking is bijvoorbeeld een vlonder. In het gebied in de randstad waar ik werk zijn gebieden waar de tuin erg verzakt is.

Zo ken ik in Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht en Papendrecht situaties met een erg verzakte tuin. Maar in theorie kan het zich ook voordoen in bijvoorbeeld Alblasserdam, Oud-Alblas of Ridderkerk.

Met een vlonder kun je zorgen dat direct vanuit je deur op een stevige vlakke ondergrond staat, zelfs als de tuin scheef loopt.

Je kunt je terras op een vlonder maken, of alleen een stoeltje of bankje neerzetten.

Een vlonder is ook een geweldige oplossing voor een tuin met hoogteverschillen, zoals een dijktuin.

Vorm vlonder

Je kunt een vlonder in allerlei vormen maken. Het makkelijkste is een rechte vlonder, dus van bovenaf gezien vormt de vlonder een vierkant of rechthoek. Deze optie kies ik vaak als mensen de vlonder zelf willen aanleggen of als het budget heel krap is.

Een vlonder is voor mij pas echt af als er prachtige tuinplanten naast staan en een beetje over de rand groeien.

Wil je echt iets gaafs in je tuin, dan is een vlonder met kronkelvormen geweldig mooi. Dit moet wel passen in het hele tuinontwerp. Ik help je graag met onderzoeken wat wel en niet bij jou en je situatie past.