Vergroenster

Plukbloemen

Plukbloemen

Verleng je tuinseizoen en gebruik plukbloemen en droogbloemen uit eigen tuin in je huis. Je kunt hierin zo ver gaan als je zelf wilt, maar zeker is dat jij een uniek interieur krijgt met bloemen uit eigen tuin.

Ik begin bij het uitleggen hoe je een uitgebreide plukbloemborder aanpakt, maar later volgen ook tips voor de voorzichtige plukker en mensen met een kleine tuin.

Plukbloementuin

Wil je dolgraag een plukbloementuin en zo veel mogelijk bloemen uit je tuin plukken voor op de vaas? Dat vergt enige planning. Liefst zorg je dat je plukborder wat verder van het huis is, zodat je niet tegen lege gaten aankijkt als je veel hebt geplukt.

Als je op het budget wilt letten, begin je met het zaaien van een mengsel met prachtige plukbloemen, waarbij je het mengsel eventueel aanvult met soorten die veel en lang bloemen geven.

Lelietje-van-dalen als plukbloem. Lelietje-van-dalen als plukbloem.

Vergeet de bloembollen en knollen niet! Met bloembollen verleng je het plukseizoen enorm. Ook dahlia’s zijn ideaal in een pluktuin, omdat je er van kunt blijven plukken en ze steeds meer bloemen maken. Als je zorgt dat je ook eenjarige bloemen gebruikt, zijn je boeketten elk jaar weer anders.

Droogbloemen

Heel veel bloemen en bladeren uit de tuin kun je goed drogen. Strobloemen, varenbladeren, muurfijnstraal, juffertje-in-het-groen, gipskruid, pimpernel en vele andere planten drogen erg goed.

Een varenblad droog je liefst tussen keukenrol in een groot boek, maar pimpernel kun je best hangend (of als dat niet gaat, staand) drogen. Zorg altijd dat de bloemen en bladeren goed droog zijn en blijven, anders lukt het niet goed.

Droog ook eens iets anders, dikke takken met een grillige vorm, bonen van de trompetplant, vruchten, bessentakken. Probeer en verras jezelf!

Aren van siergrassen zijn gedroogd echt prachtig, probeer het eens. Pluk eens een paar stengels en laat ze goed drogen. Geweldig als decoratie.

Snoeiafval

Takken met bloemknoppen gooi je vanaf nu nooit meer weg. In het vroege voorjaar is snoeiafval van bomen (sierkers, appel, peer) geweldig op de vaas. Forsythia (Chinees klokje) geeft een geel feest in hartje winter.

Magnolia takken zijn ook gedroogd mooi als eyecatcher. Zelfs takken waar alleen blaadjes aan komen, kunnen je huis goed opfleuren.

Tuinaanleg stapelmuur  tuinbank in Hendrik-Ido-Ambacht.
Tuinaanleg vlonder
Tuinaanleg verhoogde plantenborder kruidenbak.

Voorzichtige plukker

Wil je graag bloemen plukken uit de tuin, maar heb je weinig ruimte of hoeft het niet zo uitbundig? Kijk dan eens wat je genoeg hebt in de tuin en wat er mooi op een vaas kan. Sneeuwklokjes en blauwe druifjes kunnen gewoon in de vaas. Later komen lelietjes van dalen en geraniums. Zorg dat je bloemen knipt waarvan de knop nog niet helemaal open is, dan heb je langer plezier van je boeketje.

Scoor kleine vaasjes bij kringloop, vrienden en familie voor geknakte bloemen in de tuin. Per ongeluk een bloem afgeknipt tijdens het snoeien? Niet weggooien, maar zet hem in je mooiste waterglas.

Gedroogde bladeren en droogbloemen

Doe inspiratie op

Kijk eens wat de bloemist in het boeket heeft. Veel van die bloemen kun je in eigen tuin ook vinden. Zo gebruiken ze veel besjes van hertshooi in boeketten. Leeuwenbekjes kun je goed zelf zaaien, siergrassen die je toch al in de tuin hebt staan zorgen voor een mooie groene basis. Wees creatief!