Vergroenster

Swale en benutting regenwater

Swale en benutting regenwater

Bij een ecologische tuin hoort waterbeheer. Met de extreme buien en lange droge periodes van tegenwoordig denk je al snel aan een regenton. Het allermooist is echter als je het water niet als een last maar als een zegen ziet. Ik kan je helpen met een waterwijs tuinontwerp. Het afkoppelen van de regenpijp, het water met een gootje vervoeren naar een wadi of vijver in de tuin, het zijn allemaal hele spannende elementen in de tuin. Of wat dacht je van een swale? Een swale zie je niet zo veel in Nederland, omdat je er eigenlijk altijd een heuvel of schuine helling voor nodig hebt. In ons vlakke land komt dat weinig voor. Wel zijn er veel Nederlanders met een dijktuin. Het water stroomt zo van de dijk af in de tuin.

In zo’n situatie is een swale een prachtige oplossing. Een swale bestaat in feite uit een lange smalle greppel die je graaft, waarbij je de uitgegraven grond op het lager gelegen deel plaatst. Zodoende ontstaat er al snel een microklimaat en ondergronds waterreservoir voor de rest van de tuin. In de greppel kun je planten plaatsen die van natte voeten houden (vergelijkbaar met een wadi), en op de berm planten die liever droger staan. Zou je bijvoorbeeld een peren- of kersenboom kiezen, dan is het extra mooi om dat in de vorm van een plantgilde te doen. Het syteem van plantgildes komt uit de permacultuur. Bij een plantgilde combineer je verschillende planten die elkaar versterken. Zo is lupine een stikstofbinder, groenbemester maar ook waardplant en drachtplant, is knoflook en mierikswortel een ongediertebestrijder en ziektewerend, een paardenbloem een voedingsstofleveranvier, dracht- en waardplant.

Baalde je van je onhandige dijktuin? Niet doen, je kunt er juist de mooiste dingen mee maken. Zo ontwierp ik voor een dijktuin eens een avontuurlijke speeltuin met natuurlijke materialen.

Lees ook dit artikel voor tips bij wateroverlast in de tuin. Er zijn allerlei handige trucs die je kunt toepassen bij tuinrenovatie of tuinaanleg.