Vergroenster

Natuurlijke wadi

Natuurlijke wadi

Een wat? Een wadi. Sommige mensen spreken het uit als ‘waadie’, sommigen als ‘waddie’. Het is de afkorting van water afvoer drainage en infiltratie en betekent simpelweg een kuil in de tuin die regenwater opvangt. Maar dan wel een hele mooie en beplante kuil. Het is een greppel die meestal droog staat, maar bij langdurige neerslag of piekbuien tijdelijk vol staat met water.

Voordelen wadi

Zo’n beplante wadi heeft allerlei voordelen in de tuin. Je helpt het riool ontlasten bij heftige regenbuien. Je creëert een andere biotoop in je tuin, wat dieren aantrekt die dol zijn op vochtige grond, zoals kikkers en salamanders. Ideaal wanneer je geen vijver durft toe te passen vanwege verdrinkingsgevaar voor kleine kinderen, maar wel waterdieren wilt lokken. Want water zorgt voor leven in de tuin. Ook kun je in een wadi andere plantsoorten toepassen dan in de rest van de tuin, wat voor variatie zorgt.

Hoe leuk is het om de overtollige grond die vrijkomt bij het graven van de wadi te gebruiken voor een verhoogde plantenbak of vlinderheuvel? Met hoogteverschillen ontstaat er spanning in de tuin.

Hoe werkt het?

Met heftige regenbuien staat er een flinke plas in de wadi, die langzaam wegtrekt. Bij de aanleg en vormgeving bepalen grondsoort, waterpeil en andere factoren wat de omvang en diepte van de wadi kan zijn. Het formaat van de wadi is namelijk zodanig dat hij uiterlijk binnen 48 uur droog is, zodat er geen muggenlarven in de tuin komen. Die willen we natuurlijk liever niet!

Gave toepassingen

Enthousiast geworden over een wadi en wil je nog een stapje verder gaan? Dan kun je bij de tuinrenovatie overwegen om de regenpijp af te koppelen en het water middels een gootje (onder afschot) te vervoeren naar de wadi. Dat gootje kan strak en modern zijn, maar ook gemaakt van hergebruikte materialen zoals dakpannen. Ook kun je denken aan andere toepassingen, zoals een vijver die bij fikse regen overloopt in een wadi. Eetbare tuin? Maak een eetbare wadi met planten die een mooie aanvulling zijn op moestuin of voedselbos.

Heb je een dijktuin of vanwege een andere reden een tuin die schuin loopt? Overweeg dan een stap verder te gaan door de greppel uit te breiden naar een swale.

Wat is er mogelijk met jouw grondsoort?

Op goed drainerende zandgrond kun je het verst gaan in de aanleg van een wadi. Op veengrond en klei moet je voorzichtiger te werk gaan. Ga je tegels wippen? Gebruik dan het vrijgekomen straatzand dat onder de tegels lag om te mengen door de bodem van de wadi (kuil). Zo loopt het water sneller weg.

Test jouw tuin op geschiktheid

Doe de volgende test om te ontdekken hoe goed doorlatend jouw bodem is. Graaf een gat van 30 centimeter diep, vul hem tot de rand met water en kijk hoe lang het duurt voordat het water is weggezakt. Is dat:

Er zijn nog veel meer handvaten te geven over waterberging. Bekijk ook eens de andere tips bij wateroverlast in de tuin.