Vergroenster

Geveltuinen

Geveltuinen

Elke centimeter groen telt! Zelfs als je geen volledige tuin hebt, kun je met een geveltuintje zoveel prachtige dingen bereiken. Het enige wat je nodig hebt is een klein stukje beplantbare ruimte. Hoe meer hoe beter, maar met een strook van een halve meter bij 30 centimeter kun je al een paar leuke planten kwijt.

Een voordeur is veel uitnodigender met een stokroos ernaast. Een winkelpand ziet er gezellig uit met een Toscaanse jasmijn (Trachelospermum), blauwe regen (Wisteria) of Duitse pijp (Aristolochia) voor de gevel.

Een wijnbar maak je gezellig met een ranke druivenplant. Een saai bedrijfsgebouw wordt hip en modern met een lage en langbloeiende muurfijnstraal, een paar groenblijvende planten en een hogere eyecatcher.

Groen geeft rust, nodigt uit en maakt mensen vrolijker. Dus wip een paar tegels, vervang het straatzand door goede grond en breng wat planten aan.

Stokroos Stokroos, bloeiende Toscaanse jasmijn en klimroos
Oude muur met muurplant Oude muur met muurplant


Achtertuin

Ook in de achtertuin kun je een geveltuin maken. Wanneer je het terras een tikje kleiner maakt, heb je misschien net een strookje voor groen, dat verdacht veel op een geveltuintje lijkt qua formaat. Het geeft je zeker zoveel vreugde terug! Lees hier meer over zo’n geveltuin in een achtertuin.

Een schutting laat je beklimmen. Vul het aan met planten met verschillende bloeitijden en je hebt heel lang plezier.

Maar ook kun je je huis laten begroeien. Ik zie soms dat het pad naast het huis (de brandgang) een doorn in het oog is. Er is een piepklein strookje waar alleen maar onkruid groeit. In plaats van het vol te proppen met grind, kun je er ook bewust planten in planten. Er bestaan kruipende plantjes voor hele smalle strookjes.

Stokroos en spoorbloem Stokroos en spoorbloem, Villa Augustus

Stokroos en tabaksplant Stokroos en tabaksplant, Villa Augustus

Zitje en bloempotten

Heb je helemaal geen ruimte of is het bij wet verboden op die locatie tegels te wippen? Dan kun je het gezellig maken met een paar bloempotten. Zelfs struiken kunnen goed in potten, mits je ze maar voldoende water geeft. Maak er een leuk zitje bij, en jij geniet voortaan heerlijk van je kopje koffie. Hier zie je een prachtig uitgevoerd voorbeeld van iemand die voor de gevel van een kantoorpand een bank met bijpassende bloempotten heeft gemaakt. Zelf zoiets maken? Ze heeft er ook handige instructies en tips bij gezet.

Leiperen en muurfijnstraal, Villa Augustus Leiperen en muurfijnstraal, Villa Augustus

Muurfijnstraal Muurfijnstraal

Plantkeuze

Kies planten die goed tegen droogte kunnen, want water geven vergeet je wat makkelijker in een geveltuin. Kijk of er veel zon of juist schaduw op die plek komt, en pas de planten daar op aan. Klimplanten zijn geweldig. Maar denk ook eens aan kleine struiken gemixt met vaste planten. Variëren in hoogte werkt speels.

Muren in allerlei soorten, maten, kleuren en patronen worden nóg mooier met een groene touch. Het frisse groen van planten steekt prachtig af tegen de kleur van stenen.

Kies planten die klein blijven of in ieder geval niet breed worden. Ik help je graag, als je er niet uitkomt. Ik kan je voorzien van een advies, een beplantingsplan maken en/of de planten leveren.

Toscaanse jasmijn Toscaanse jasmijn op prachtige oude muur

Wilde wingerd in Trompenburg Wilde wingerd, Trompenburg
Japanse sierkwee, Hortus botanicus LeidenJapanse sierkwee, Hortus botanicus Leiden


Robuuste boomstambank, Trompenburg Robuuste boomstambank, Trompenburg

Geveltuin met Trompetplant en prachtig groene buizen Geveltuin met Trompetplant en prachtig groene buizen

Klimplant bij voordeur Wilde wingerd bij voordeur

Geveltuin in achtertuin Geveltuin in achtertuin met planten in verschillende hoogtes
Duitse pijpDuitse pijp tegen moderne gevel


De foto’s in dit artikel zijn allemaal van eigen hand en dienen ter inspiratie. Sommige foto’s zijn geschoten in de openbare ruimte, in Arboretum Trompenburg, Hortus botanicus Leiden en Villa Augustus. Ga daar vooral eens heen om inspiratie op te doen.