Vergroenster

Alternatieven voor gras

Alternatieven voor gras

Droom je van gras in de tuin maar is dat om een bepaalde reden niet praktisch? Ligt de plek te veel in de schaduw of is het lastig bereikbaar met de grasmaaier? Dan is het een uitdaging om een grasveld mooi te houden, zonder mos en kale plekken. Er zijn prachtige alternatieven voor gras.

Vermijd kunstgras

Zelf ben ik absoluut geen fan van kunstgras. Zelfs de beste soorten ogen kunstmatig, de lekkere grasgeur ontbreekt, het is prijzig, wordt in de zomer erg warm, en is gevaarlijk in de buurt van een barbecue. Urine van huisdieren wordt niet afgebroken op kunstgras, waardoor dit een nare geur kan verspreiden. Waarom zou je bewust plastic in de bodem brengen als er ook mooie alternatieven zijn?

Intensief gebruikte plek die ongeschikt is voor gras

Als je tuin te klein is voor een grasveld, maar je wilt toch een plek waar kinderen op kunnen spelen, denk dan eens aan:

Witte klaver gemengd met graszaad

Wil je liever iets wat lijkt op een speelgazon, dan zijn deze opties ideaal:

Bij het gebruik van klaver en de speelbloemenweide geef je een enorme boost aan de biodiversiteit wanneer je de planten de kans geeft om bloemen te maken. Jouw gazon krijgt hierdoor meerwaarde voor heel veel insecten ten opzichte van een traditioneel en kort gemaaid grasveld. Bovendien: hoe korter je gras maait, hoe meer het last heeft van droge zomers.

Alternatieven voor siergazon

Mosgazon Mosgazon bij Japanse Tuin in Den Haag.

Hoeft je gazon niet intensief te worden belopen en is het voornamelijk bedoeld voor de sier? Dan heb je veel meer opties. De hierna genoemde planten zijn incidenteel beloopbaar. Ze zijn daarmee ideaal voor grote vakken in de tuin die anders niet worden gebruikt, of rond staptegels. Voor een intensief gebruikt gazon kijk je liever naar de hiervoor genoemde mogelijkheden.

Voor schaduwplekken zijn ideale groene lage vulplanten:

Slaapkamergeluk Slaapkamergeluk gazon bij Arboretum Trompenburg in Rotterdam.

Ook op een zonnige plek kun je een groen veld maken van bodembedekkers:

Alternatieven voor grotere tuinen

Heb je een grote tuin en wil je de tijd die je besteedt aan maaien, beluchten, verticuteren, onkruid verwijderen en herstellen beperken? Dan zijn er naast het aanschaffen van een robotmaaier ook andere mogelijkheden:

Je kunt heel veel opties toepassen bij tuinaanleg of tuinrenovatie. Voor het succesvol aanleggen en behouden van de opties die hier genoemd worden, is kennis essentieel. Ik kan je helpen met het kiezen voor de beste optie in jouw situatie en je handvaten geven voor de aanleg en het onderhoud.

Alternatieven voor gras in de schaduw

Regelmatig krijg ik vragen naar aanleiding van mijn deze blog. Die vragen gaan met name over situaties in de schaduw die intensief belopen worden. In deze blog lees je meer over schaduwsituaties.

Hulp nodig?

Kom je er na het lezen van mijn drie blogs nog steeds niet uit? Ik help je graag! Op deze pagina zie je mijn prijzen en de mogelijkheden. Denk er rustig over na. Neem gerust contact met mij op.